.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 november 2016 21:44
Håll tummarna för Supermånens kamp mot molnen!

Då och då får vi chans att uppleva en supermåne vilket är ett fenomen där fullmånen sammanfaller med den punkt då månen är som närmast jorden i sin elliptiska omloppsbana, s.k. perigeum. Nu på måndag den 14 november infaller årets största och starkaste supermåne, men inte nog med det.

Inte varit så nära jorden sedan 1948

Det kan vara värt att hålla sina tummar för att molnen håller sig borta på måndag så att man inte missar denna unika föreställning. Detta är nämligen den närmaste fullmånen till jorden sedan 1948 och vi kommer inte att få uppleva en lika närgången supermåne förrän om 18 år.

Enligt NASA kan månen upplevas som 14 procent större och lysa 30 procent starkare än en vanlig fullmåne.

Supermånetips

1. Bästa tiden att se månen är på måndag eftermiddag. Den ser som allra störst ut när den precis har stigit ovanför horisonten. Här spelar den så kallade månillusionen in vilket är en visuell illusion som innebär att månen upplevs som större vid horisonten än högre upp på himlen (Källa: Nationalencyklopedin). 

   Månen går upp i en nordostlig riktning på himlen vid klockslagen 15.12 i Luleå, 16.03 i Stockholm, 16.34 i Göteborg och 16.37 i Malmö. Detta är bara cirka tre timmar efter perigeum, dess närmaste punkt till jordens mitt (Källa: Populärastronomi). Det är givetvis värt att uppleva månen även senare på kvällen och natten och man inte har möjlighet tidigare på eftermiddagen.

2. Inget teleskop behövs och egentligen ingen kikare heller. Det går utmärkt att skåda med blotta ögat. 

3. För bästa resultat, bege dit ut från stadsljus och gatlampor som stör mörkerseendet, detsamma gäller mobilens ljus.

4. Ha gärna kameran nära till hands och passa på att ta en bild eller två. Bidra gärna med dina bilder till vår bildtävling på Facebooksidan!

5. Håll tummarna för att molnen håller sig borta. Tyvärr ser det ut att kunna bli rätt så mycket moln i landet, framförallt i de västra delarna av landet.

LYCKA TILL!

(Arkivbild - undertecknad)


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter