.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 december 2016 21:23
Underkylt regn skapar snabbt svår ishalka

Nu under vintern när vädret ofta pendlar mellan varma och kalla perioder så stöter man då och då på begreppet underkylt regn. Under onsdagsdygnet kan detta fenomen skapa svår ishalka på flera håll i landet, just i övergången till betydligt mildare väder.

Vad är underkylt regn?

I luften kan vattendropparna ha en temperatur på nästan -40 grader utan att frysa. När dessa når marken eller ett föremål fryser de till väldigt snabbt och det bildas ett "islager" som gör det väldigt förrädiskt på vägbanorna med så kallas blixthalka.

Mer detaljerad beskrivning

Man får denna typ av nederbörd när varmluft strömmar in och trycker bort den kalla luften. Det blir alltid (eller väldigt ofta) en lutning i gränsen mellan varm- och kalluft och det gör att det finns plats för kalluft under den varma. Det blir alltså ett lager med kalluft under den varma.

Snön som faller i den varma luften kommer naturligtvis att smälta till regn. Men det kommer att kylas igen när det når det understa kalluftslagret. Om detta lager har en temperatur under 0 grader får regnet "frysgrader". Är luftlagret tillräckligt tunt hinner inte regnet frysa till, då fryser det istället när det når marken. Det bildas alltså ett lager av is på t.ex. möbler, vägar, och alla andra föremål.

För att vatten ska frysa krävs så kallade "fryskärnor". Det kan till exempel vara någon form av växtlighet samt små ler- eller saltpartiklar. Fryskärnor finns det gott om på t.ex. vägar och då fryser regnet omedelbart.

Denna nederbörd kan vara väldigt förrädisk då det blir tal om svår och plötslig ishalka och som oftast är problematisk att se. Man tror att det regnar och temperaturen ligger strax över nollan, men det kan lika gärna vara underkylt regn! Så ta det försiktigt!

Källor: SMHI och SVT.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter