.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 december 2016 10:54
Tack för i år och Gott Nytt År!

Årets sista dag är här och vi har ett nytt väderår att se fram emot! Vi får en blåsig nyårsafton, framförallt i Norrland med risk för stormbyar i södra Lapplandsfjällen. Till tolvslaget blir det en blandning av klart väder, mulet, snö och regn.

Milt år

2016 har varit ett milt år med allmänt 1-2 grader varmare än normalt på de flesta håll. Ändå ligger året i lä för de mycket milda åren 2014 och 2015. Den högsta temperaturen uppmättes den 26 augusti med +32,7 grader i Norrköping. Omvänt, den lägsta temperaturen uppmättes den 7 januari med -42,9 grader i Naimakka.

I stort sätt ett normalt nederbördsår

På många håll har det fallit rätt normala mängder nederbörd under året. Undantagen är Östergötland, Södermanland och lokalt i Småland där man har haft torrare än normalt. Tornedalen sticker ut som den plats med ett blötare år än normalt. 

Åska

Under högsäsongen (maj-september) registrerades 117 111 nedslag i landet. Det åskrikaste dygnet var den 29 juli med 9 800 nedslag. Det var mer åska i år än 2015 då vi bara fick 40 000 nedslag totalt, men betydligt åskfattigare än 2014 där nästan 500 000 nedslag registrerades.

Tolvslaget

I Götaland och södra Svealand mulet och disigt och i norra Götaland regn. I övrigt mestadels uppehållsväder, förutom i delar av Jämtlandsfjällen och södra Västerbottensfjällen som får lite snö. Norra Svealand får hyfsat stjärnklart väder liksom nordöstra Norrland och här blir det också kallast med 5-10 minusgrader. I Götaland får vi räkna med 7-8 plusgrader.

Kallare efter nyår

Kallare luft strömmar långsamt ner norrifrån efter nyår. I nästa vecka blir det minusgrader i hela landet och även snöfall både i norr och i söder. Det ser ut att kunna bli riktigt kalla nätter i mitten av veckan med under -20 grader långt ner i landet.

Vi på EWP tackar för året som gått och önskar er ett Gott Nytt År!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter