.:: Just nu
Online: 3 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 januari 2017 21:54
Nu: Svenskt medelvindsrekord tangerat!

Uppdaterat kl. 20.52: Vinden är på väg att nå sin kulmen i fjällen. Senaste timmen har Stekenjokk uppmätt en medelvind på 47,8 m/s och byvindar på 61,0 m/s. Därmed är det svenska medelvindsrekordet oavsett månad och år tangerat!

Senare ikväll väntas vindarna kulminera i Norrbottens läns inland med stormbyar.


Uppdaterat 18/1 kl. 18.20: Lågtrycket har nu sitt centrum strax norr om Lofoten. Mätstationen i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen är en mycket utsatt station när det gäller vind eftersom den ligger på så hög höjd (1036 möh). Stationen har redan uppmätt en medelvind på 43,8 m/s samt vindbyar på 52 m/s. Gränsen för orkan går vid 32,7 m/s. Den näst högsta medelvinden har uppmätts i Hemavan-Giertevarto med 25,4 m/s. Denna station ligger 793 möh.

Det svenska medelvindsrekordet oavsett månad och år är 47 m/s och uppmättes i Stekenjokk under Hildestormen den 16 november 2013 - slår vi det idag? Den högsta byvinden som någonsin uppmätts i Sverige är 81 m/s i Tarfala år 1992.

Det verkar vara rätt lugnt ännu så länge med skador i norra Sverige. Norrbottenskuriren skriver på sin hemsida att ett femhundratal i Gällivare var utan ström under eftermiddagen, men man vet inte om avbrottet berodde på stormen.


Ursprunglig artikel:

Ett djupt lågtryck vandrar under onsdagen över Norska havet och kommer att ge ett riktigt busväder i norra Sverige. Det finns både nivå 1- och 2-varningar utfärdade och värst blir det i Lapplandsfjällen och i delar av Norrbottens läns inland.

Stormbyar öster om fjällen

Redan på eftermiddagen ökar vinden rejält i Lapplands- och Jämtlandsfjällen där det mot kvällen kommer att bli mycket hård medelvind på 19-24 m/s. På lappländska kalfjället även storm i medelvind med vindbyar över orkanstyrka, 32 m/s. Detta i kombination med snöfall vilket gör det mycket besvärligt.

I Norrbottens läns inland kommer det under kvällen och en bit in på natten mot torsdag vara risk för stormbyar, 25-29 m/s. De starkaste vindarna ser bland annat ut att drabba orter som Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. Kulmen ser här ut att nås strax innan midnatt.

Längs Norrbottens läns kustland samt i norra Västerbottens län (inkl. kustland) väntas under onsdagskvällen mycket hårda vindbyar, 21-24 m/s. 

Lågtrycket ser ut att passera rätt fort förbi norra Skandinavien natten mot torsdag. Nästa djupa lågtryck ligger dock i bakhaserna och kommer in redan torsdag förmiddag med återigen mycket hård vind i fjällen från Jämtland och norrut, lokalt storm på eftermiddagen. 

Mycket snö i fjällen kommande vecka

De närmsta fem-sju dygnen ser stora mängder snö ut att fastna i fjällkedjan västerifrån. Vi skulle inom den närmsta veckan kunna få nysnömängder på mellan 100-150 centimeter, främst i Lapplandsfjällen. Se upp för laviner om ni befinner er i fjällområdet, speciellt i samband med blåst.

(Arkivbild: Mattias Nilsson 2015)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter