.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 januari 2017 14:59
Vår framtid står på spel!

Vi som jobbar här på EWP finner en oerhört stimulerande hobbyverksamhet genom att följa vädret året runt. Sommarens olika åskväder står ju högst på vår agenda och åskan är ju ett av naturens mest spektakulära och framför allt vackraste skådespel.

<<< Bild - Ändringar av den globala temperaturen som förväntas de kommande åren...

Ett verkligt "himlafyrverkeri" som slår människans fyrverkeripjäser överlägset. Dessutom så är åskan till skillnad från fyrverkerierna ett viktigt bidrag för miljön. Åskan tillför "nyttigt ozon" och syre samt givetvis nederbörd som oftast är välkommen efter en torrperiod. I våra fyrverkerier så sprids gifter och tungmetaller.

Inget eftersträvansvärt. Tyvärr även skjutandet i sig har blivit ett okynne, som de senaste åren fullständigt spårat ur! Man skjuter PÅ varandra och på egendom och djur istället för att njuta av skådespelet! Detta är ju inte klokt! Vi får hoppas på ett snabbt beslut om totalförbud mot privat användning av fyrverkeripjäser.Tyvärr ser framtiden ut så. Just vår framtid är vad undertecknad vill ta upp här och fyrverkeridebatten kom med av bara farten...

Den globala temperaturen bara ökar och ökar. - Men det finns klimatvinnare.

Tyvärr så fortsätter den globala temperaturökningen att öka vilket ökar bekymren för redan utsatta områden. Mest illa ser det ut att bli i delar av sydamerika, Afrika och Asien. Detta är redan utsatta områden där risken för långvarig och onormal torka och omvänt omfattande översvämningar sannolikt kommer att öka.

Det kommer innebära risk för nya folkomflyttningar (klimat-flyktingar) och risk för nya omfattande konflikter när allt fler människor tvingas på flykt. Dessutom under sannolikheten för krympande resurser i form av råvaror och tillgången på vatten och livsmedel. Stigande havsnivåer i ett allt varmare vatten och krympande isar är ett annat globalt hot.

Men i nordvästra Europa finns en vinnare och det är Storbritannien i allmänhet och London (!) i synnerhet som kan se fram emot fler "godvädersdagar". Alltså fina dagar med mestadels sol och svaga vindar.

Fler områden som kan anses som "vinnare" i detta sammanhanget är Kanada, delar av USA, Nord-Europa, delar av Ryssland och Kina. Men även Patagonien i Syd-Amerika och Nya Zealand kan komma att bli klimatvinnare.
Länk till artikeln på YR: https://www.nrk.no/urix/nord-europa-blir-_klimavinnere_-1.13327838

Onormalt varmt på Arktis!

Vi har nu gått in i ännu ett nytt år och har lagt 2016 bakom oss. Tyvärr så sällar sig år 2016 till ännu ett i raden av en rekordhög global temperaturhöjning. I oktober-november och början av december kom förfärande rapporter från Arktis där temperaturen låg mellan 10-20 grader HÖGRE än vad som är normalt för årstiden. Arktis skulle vid denna tiden ha mellan minus 20-40 grader kallt. Men istället låg temperaturen på några få minusgrader och vid en mätboj låg lufttemperaturen på 0 grader!

Det är synnerligen alarmerande och vi kan inte komma ifrån att vårat levnadssätt globalt passerat flera trösklar. Man vet inte heller om det är reversibelt om vi slutade omedelbart. Dett ser tyvärr otänkbart ut och utvecklingen ser dessvärre ut att fortsätta åt fel håll ett bra tag till...

Rekordvärme på Grönland! (Källa: - DMI)

Området på Grönlands ostkust från Station Nord och ned mot Tasiilaq var rekordvarm under 2016. Särskilt under det andra halvåret låg temperaturerna långt över det normala. November var månaden med den största avvikelsen. Här låg orten Daneborg hela 7,9°C över normalen. Det är perioden 1981 till 2010, som används som referens.

De många rekorden orsakades av en strömning av varm luft från syd, och upp over Grönland och vidare mot nordöst. De höga temperaturerna har resulterat i mindre is och snö, som annars är med till att sänka temperaturen. Isen blev på många håll försenad och har kommit en månad senare än normalt.

Varmt i Norden men kallt i sydöstra Europa! (Källa: SMHI & eget material)

Det har varit en mycket kall inledning på väderåret 2017. Det gäller i synnerhet i de centrala och östra delarna av Europa, där kylan krävt åtskilliga dödsoffer. Det har varit några övervägande milda vintrar i Europa, men om vi går fem år tillbaka till 2012 så finner vi ett år med flera svåra köldperioder i Europa.

I december det året krävdes omkring 200 dödsoffer i östra Europa. I februari var det minst lika många dödsoffer. Den första februariveckan låg temperaturen på många håll 10-15 grader under den normala och Frankrike upplevde den längsta köldperioden sedan 1987. Även i exempelvis januari 2010 var det också mycket kallt i Europa. Men i december och nu i Januari har det varit väldigt milt i hela Sverige. I norr har flera stormar dragit in över fjällvärlden.

"Monstervågor" på över 15 meter uppmättes i Östersjön och en passagerarfärja blev demolerad när en våg slog in och slet av radarantennen och krossade ett par ventiler (hyttfönster). Händelsen får anses som mycket unik och lär inte ha inträffat tidigare så länge människan har kunnat mäta rörelserna i havet och i Östersjön i synnerhet.

I södra Europa så har kylan förstört stora arealer med frukt och grönsaksodlingar vilket även fått genomslag hemma hos oss. I såväl Spanien, Frankrike, Italien och Grekland har stora arealer förstörts. Detta har lett till en brist på sydfrukter (apelsiner och citroner mfl.) och olika grönsaker som salladskål, tomater och paprika. Detta leder nu till starkt höjda priser varnar branschen.

Allt jämnt höst i delar av sydligaste Sverige!

Uppe hos oss har kortare köldperioder följts av längre mildperioder och då även av djupa lågtryck som dragit in över fjällvärlden. Detta resulterade i rekordvindar däruppe! Stekenjokk uppmätte en medelvind på 47,8 m/s och byvindar på 61,0 m/s. Därmed är det svenska medelvindsrekordet oavsett månad och år tangerat! Längre söderut har grått mildväder avlöst av korta perioder kyla. 

Länk till SMHI: http://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/kall-inledning-pa-2017-i-europa-1.113774

Till råga på allt så har vintern ännu ej anlänt till delar av södra Sverige när detta skrivs. Även om det stundtals varit åtskilliga minusgrader. Definitionen "vinter" innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara 0 grader eller kallare minst 5 dygn på raken. Detta har ännu ej inträffat i Bohuslän, Halland, västra och sydvästra Skåne samt delar av Blekinge. Nu befarar man att vintern dessutom verkar utebli för från 14 februari så övergår "hösten" till att definieras som "vår" om ingen köldperiod på minst 5 dygn infaller innan dess.

Se länken till SMHI årstidskarta daterad till 17 januari 2017:  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Varför så negativt? - Finns det inget positivt att säga?

Jo något positivt då då!
Minskning av utsläppen från fossila bränslen har påskyndats de senaste åren men mer måste göras. Men just nu så är världen inne i en svår punkt där ändrad världspolitik har gjort världen så mycket mer osäker på alla plan...

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (4):
Fler nyheter