.:: Just nu
Online: 24 | Inloggade: 27


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 februari 2017 21:56
Nu har våren kommit!

Om medeltemperaturen är över 0,0 grader i minst sju dygn i sträck räknas det som att den meteorologiska våren har kommit. Däremot får den, enligt SMHIs definition, inte anlända före den 15 februari, oavsett temperatur. I år kunde våren inte låta sig vänta utan anlände på första möjliga datum.

<< Foto: Susanne Johansson, Kristianstad den 22 februari 2017

Påfyllning av snötäcket i söder - glädjande för sportlovsfirare

Ett par snöområden har de senaste dagarna rört sig in västerifrån - till sportlovfirarnas glädje. Det har fallit som regn längst i söder men övergått i snö från norra Småland och norrut. SMHIs snödjupsmätning i morse visar att det har fyllts på en hel del över framförallt Södermanland, Västmanland, Närke, Värmland och Dalarna. Värmländska Kristinehamn uppmätte i morse 35 cm från att ha varit 0 i måndags. Allra mest snö i landet har Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen med 148 cm.

Nu lugnar vädret ner sig något samtidigt som rester från tidigare snöfall nu under natten rör sig över nordöstra Norrland och försvinner under torsdagen. Fredagen blir riktigt solig i Götaland och Svealand och på lördag ska februarisolen skina även i Norrland. Det är också minusgrader förutom i södra Götaland där det håller sig på 1-2 plusgrader.

På söndag och måndag kommer nya portioner med snö och regn in, samtidigt som det blir betydligt mildare söderifrån med uppåt +10 grader igen.

Vi säger välkommen till våren!

I ett område söder om Vättern, södra Halland, Skåne, norra Blekinge, sydöstra Småland, Öland och Gotland har våren anlänt (15 februari). Anledningen till att vi inte förrän idag kunde bestämma det beror på att vi måste vänta tills alla sju obligatoriska dygn innefattar vårtemperatur (medel över 0,0 grader). Ankomstdatumet är alltid det första dygnet av sju, alltså 15 februari.

Det mörkgröna området på kartan visar var våren har anlänt. Det gula visar var våren är på väg att anlända och det blåa är vinter. Foto: SMHI

Vintern kom inte till alla platser i år

Skillinge, Hanö, Karlskrona, Utklippan, Ölands södra udde och Ölands norra udde fick aldrig någon meteorologisk vinter. Här gick man således direkt från höst till vår, vilket ibland brukar kunna inträffa.

Skicka gärna in dina vårbilder till veckans bildtävling på Facebook!

Du vet väl om att vi varje vecka tävlar på vår Facebooksida (EWP.se)? Väderbilden är tävligen där du får skicka in bilder och ha chans att vara omslagsbild i en vecka. Just denna vecka så har det inte kommit in så många bidrag så varför inte passa på att ut med kameran och leta vårtecken? Det går naturligtvis bra att skicka in vilken bild man vill, bara den är väderrelaterad. Läs mer om tävlingen på Facebooksidan.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter