.:: Just nu
Online: 25 | Inloggade: 27


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 mars 2017 06:20
Vårdagjämning! - Den mörka årstiden är till ända!

Äntligen! Utbrister säkert många, för nu är nämligen dagen längre än natten och nu blir det bara ljusare för varje dag som går fram till sommarsolståndet. Vårdagjämningen innebär att dag och natt är lika långa över hela jorden. Motsvarande höstdagjämning börjar också för södra halvklotet (söder om ekvatorn).


Många vårtecken blandat med ett och annat bakslag men låga vattenstånd på många håll:

Vintern blev ovanligt kort för södra Sverige och på enstaka kuststationer kom vintern aldrig, utan övergick från höst till vår direkt. Dessutom så blev vintern nederbördsfattig på många håll i södra Sverige. Redan är begränsningar i vattenförbrukningen aviserat för t.ex. Gotland. Kommer det inte nederbörd snart kan det bli besvärligt på många håll. T.ex. i Kristianstads Vattenrike brukar strandängarna stå under en meter vatten så här års. Men istället ligger de torra men häckningen av vårfåglarna har kommit igång. Det finns en liten oro att häckningen kan misslyckas för en del fåglar då torkan kan ge problem i födosöket för fåglarna. Sjön Pulken utgör tillsammans med mer kända Hornborgarsjön (Västergötland) och Tåkern i Östergötland kända lokaler för trandansen, som lockar många åskådare varje år.

Våren är en spännande tid och det är en dryg månad till åsksäsongen!

Mycket händer framöver med såväl övergång till sommartid, som påsken som i år ligger imitten av april. I maj så inleds åsksäsongen och den dagliga bevakningen på nytt här på EWP. Många här önskar säkert en spännande säsong med många "väder", medan andra fasar för detsamma. EWP:s syfte är att tillmötesgå alla smakriktningar att både förebåda och varna för åskan.

Nu råder ljuset i ett halvår!

Nu kan vi njuta av den ljusa årstiden innan det vänder på nytt och detta sker 21 juni när vi har sommarsolståndet. 22 september är det åter höstdagjämning och mörkret sänker sig över oss igen.

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter