.:: Just nu
Online: 41 | Inloggade: 27


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 april 2017 07:49
Idag hedrar vi offren med en tyst minut klockan 12!

Uppdaterat:


Idag håller vi en tyst minut klockan 12.00 för att hedra alla offer och dess anhöriga.

Tidigare:

Omedelbart efter dådet organiserade polis och säkerhetstjänst ett enormt arbete med att spåra gärningsmannen. Detta är självklart ytterst viktigt då bilen även visade innehålla ett "suspekt föremål. Detta verkar vara en misstänkt bomb men som tack och lov inte detonerade.

Snabbt föll misstankarna på en man från Uzbekistan som fångats på bild och som visades upp redan tidigt efter dådet under fredagskvällen. Mannen kunde snabbt gripas och och sättas under förhör. Flera tillslag har skett under lördagen på flera adresser runt om kring Stockholm. Detta har gett utdelning och fler är anhållna.

Polisen får stort beröm av allmänheten och människor har sökt sig till varandra vilket annars är ovanligt. Choklad, mackor, dryck har överlämnats till de rörda polismännen. Folk söker sig till varandra och många fina berättelser strömmar in hur människor hjälpt varandra. Dagis har hållt extra öppet då föräldrar blívit fast i city. Mat har delats ut och privata bilister har skjutsat folk ut från stan denna svåra dag.

Hovet har avbrutit resor för att komma hem till Stockholm.

Kungaparet som var i Brasilien flög hem och Kungen höll ett tal till folket senare lördag eftermiddag. Politiker och kungligheter har tillsammans med allmänheten besökt platsen för terrordådet. Där har ett blomsterhav från sörjande brett ut sig och folk söker tröst.

Det goda är mycket större än det onda...

Terrordådet har satt Sverige i en ny dyster situation där vårt land och fredsälskande folk har hotats i sina grundvalar. Men gemensamt är att de som vill alla gott är långt fler än de som vill alla ont. Detta är den gemensamma slutsatsen. Men onekligen är tiden oåterkalleligen förbi där "Sverige är förskonat" från terrordåd. Något vi alla måste tänka på i fortsättningen. Vi måste alla hjälpas åt att försöka förhindra sådant här i framtiden
även om det är oerhört svårt...

Tidigare:

Fredag 7 april så nådde terrorns grymma ansikte även Sverige på allvar, några minuter i tre på eftermiddagen. Tillvägagångssättet var det samma som i bland annat Nice och Berlin: En lastbil kapas och körs in i folkmassan. Denna gången så drabbades Stockholm och Sverige när en bryggeribil från ett känt bryggeri kapades och plöjde genom den folktäta Drottninggatan. Den ohyggliga färden slutade i en av entréerna på Åhléns varuhus intill Sergels torg.

Flera döda och skadade i ett kaotiskt Stockholm...

Det slutade i 4 omkomna och 15 skadade varav 9 personer (och ett barn bland dessa) skadades allvarligt. Därefter följde kaos och även misstankar om skottlossning på ett par platser i Stockholm i närheten. Det hela verkar dock inte klarlagt vad som hände i samband med detta i nuläget.

Omedelbart så spärrades området av kring Drottninggatan och Sergels torg. Samtidig så drogs all fjärr och lokaltrafik in för att senare under kvällen och natten successivt åter släppas på igen. Lördag morgon är endast tunndelbaneuppgången vid Sergelstorg stängd, närmast platsen för attentatet. Trafiken påverkas dock även under lördagen då tåg fått ställas in och kan vara försenade.

Spår av IS?

Tillvägagångssättet bär spår av IS simpla men oerhört "effektiva" och brutala metod: Ett tungt fordon kapas och körs in i folkmassorna. Då det är näst intill omöjligt att värja sig från detta så finns risken för liknande dåd framöver. Men stadsingenjörer världen över ser nu över kostsamma möjligheter att sätta upp olika former av hinder. 

Mänsklig värme mitt i det fasansfulla.

I det ögonblick som all lokaltrafik och fjärrtrafik stängdes ned blev ett otal människor strandsatta. Men då visades den fantastiska värme som man så sällan ser annars. Många öppnade sina hem för att trösta och stötta människor som satt fast i Stockholm. Det visar att hoppet för det goda alltid finns. Inte sedan Palmemordet, Estonia och tsunamin har Sverige skakats på samma vis.

Sverige vaknar upp i en ny global verklighet...

Idag så kommer vaksamheten råda på ett helt annat sätt men terrorn får inte vinna över oss. En förfärad omvärld är också skakad. Från London, Paris, Washington och alla länder, t.o.m. Ryssland strömmar kondoleanserna in. Särskilt Finland tog illa vid sig över det inträffade eftersom inte mindre än närmre 100.000 finländare och finskättade bor i Stockholm sedan generationer tillbaka.

Länk till AB: http://www.aftonbladet.se/

Kärlek och omtanke får aldrig vika för terrorn.

Idag går alla våra tankar till de drabbade för dådet. Undertecknad avslutar med orden från vår medarbetare Simon Enström som vi ska bära i våra hjärtan: 

Kom ihåg att ta hand om varandra och sprid kärlek och värme, för det är det viktigaste just nu. Vi skänker alla våra tankar till alla drabbade.

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter