.:: Just nu
Online: 42 | Inloggade: 27


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 april 2017 06:12
Åska inledde dymmelveckan i sydväst!

Vi är nu inne i påskens tid och den så kallade dymmelveckan. Dymmelveckan föregår påsken där starten egentligen är palmsöndagen, söndagen före påskdagen. Veckodagarna är litet annorlunda benämnda: Blåmåndag, vittisdag, askonsdag, skärtorsdag och långfredag innan själva påskafton.


Vad är en dymmel?

En "dymmel" var i gamla tider en kyrkkläpp i trä som ersatte de ordinarie i metall som satt i kyrkklockorna, för att de inte skulle klinga så högt. Man var rädd för att skrämma häxor, troll och annat "oknytt" som det hette på den tiden. Långfredags morgon "när häxorna dansat färdigt på Blåkulla" så sattes de vanliga i metall tillbaka. Av många så  anses "Blåkulla" ligga på ön Blå jungfrun i Östersjön. Men som så mycket annat så är påsken en tradition vi hämtat från Tyskland där ett liknande "Blåkulla" också ska finnas, men då i de södra delarna och Alperna.

Åskan markerade starten på dymmelveckan under "blåmåndagen"!

I Göteborg och vidare mot nordväst drog för årstiden kraftig åska in och väckte många i norra Halland och Göteborg med omnejd. Även upp emot Trollhättan åskade det rejält och EWP fick in många väderrapproter vilket vi tackar för! Åskan tog oss alla bokstavligen på sängen, eftersom den inte fanns med i någon av de prognosmodeller vi studerar. Detta är ytterst ovanligt.

Länk till GP om åskan: http://www.gp.se/nyheter/h%C3%A4r-drar-super%C3%A5skan-in-%C3%B6ver-g%C3%B6teborg-1.4230948

En kall och ostadig påskvecka väntar tyvärr...

Lågtrycket som var i form av en kallfront innebar att ett blåsigt och ostadigt väder väntar framöver. Det värsta är att det blir blåsigt på många håll vilket innebär att det blir föga trevligt att vistas ute. Något som gör att trädgårdsbestyren blir lidande, nu när det är så mycket att göra efter den långa vintern. Långredagen och inledningen på påskafton ser i nuläget ut att bli de dagarna med hyfsat väder. Det finns även risk / chans till åska under perioden i sydligaste Sverige.

EWP följer upp väderläget framöver och återkommer strax innan påsk.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter