.:: Just nu
Online: 37 | Inloggade: 27


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 april 2017 21:11
Aprilväder med regn, snö, hagel och åska

Det kylslagna vädret fortsätter, troligtvis månaden ut och kanske längre än så. Vi har temperaturer som allmänt är några grader lägre än vad som vi ska ha normalt sätt vid den här tiden på året. Dessutom råder riktigt aprilväder med snöbyar och hagelskurar om vartannat. I morgon, fredag, finns det även risk för åska!

Extra åskriskprognos för fredagen

Ett lågtryck rör sig under fredagen sydost ut över landets norra del. Detta medför att det blir en blåsig dag i hela landet med allmänt friska till hårda vindbyar över land, lokalt mycket hårda. Det råder kulingvindar längs hela Sydsveriges farvatten under fredagen. I främst Svealand blir det aprilväder där regnskurar växer till under eftermiddagen. Dessa kan ha inslag av både hagel, snö och åska. Vindbyarna kan också bli extra kraftiga kring dessa skurar.

En extra åskriskprognos ligger utfärdad för hela region östra Svealand (från Närke/Västmanland och inåt Stockholm och Södermanland) men även för norra Östergötland. Givetvis ingen stor risk och ingen kraftigare åska, men den finns där och det kommer säkerligen att kunna förekomma sporadiska knallar lite varstans i berört område.

Var hitttar man solen då? Norra och östra Götaland ser ut att kunna få rätt stabilt väder med hyfsade solchanser. I fjällen och i norra Norrland får man räkna med snöfall i samband med lågtryckspassagen.

Nästa vecka ser inte ut att bjuda på några större förändringar. Aprilvädret fortsätter med allmänt låga temperaturer. Nattetid uppklarnanade och frost på de flesta håll. Räkna också med rätt byiga vindar.

Åsksäsongen är nära

Måndagen 1 maj drar vi igång våra dagliga åskriskprognoser igen, efter vinteruppehållet. Det råder, som vi alla vet, delade meningar i hur man längar till en ny åsksäsong eller inte. Vi hade en kommenterarstråd på Facebook för någon vecka sedan - och av alla nästan 100 kommentarer så var det ett jämt skägg mellan de som tyckte åskan var obehaglig och de som älskade den.

Att älska åskan är ingen självklarhet och det vet vi eftersom det är en stor grupp människor som följer våra åskriskprognoser dagligen för att vara beredda om åskan skulle beröra just sitt område och i så fall undvika den på bästa möjliga vis.

Är du åskrädd? Var har du för tips till andra åskrädda? Kommentera gärna så kan vi samla alla tips i en kommande artikel på EWP! 

(Arkivbild) 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter