.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 april 2017 11:13
Med önskan om en fin Valborg! - De ljusa nätterna är här!

Untitled document

Vi gratulerar H.M. Konungen på födelsedagen!

Vintern rasat ut bland våra fjällar,drivans blommor smälta ner och dö." Detta är inledningstexten till kanske den mest sjungna och kända melodin för att hylla vårens ankomst på Valborg. Vi kan nu lägga en osedvanligt kall april bakom oss och förhoppningsvis så kommer majsol le. Men ännu är risken för kyla inte över, långt därifrån.

Valborg bjuder på fint väder utom i Norrland...

Efter en ostadig period i mellersta och södra Sverige så ser det ut att bli riktigt hyggligt väder på Valborg. Man slipper sannolikt både regn och hårda vindbyar, som på var sitt sätt hotar majbrasorna. I år så infaller dessutom Valborg på en söndag följt av en ledig måndag för de flesta vilket öppnar för litet extra firande runt om i landet.

Men tillbaka till vädret i Valborg: I söder så blir det som sagt fint men i stora delar av Norrland blir det tyvärr ostadigt och även risk för regn och även sent snöfall. Detta lägger ju litet sordin på firandet men skickliga eldmakare kommer säkert att se till så att eldarna kommer värma även vårt lands nordligaste invånare.

Stor brandfara lokalt på många håll!

Dock så ska man tänka på att det på många håll är riktigt torrt i markerna och att risken för okontrollerad brand kan vara överhängande. Något man ska tänka på om man anordnar majbrasan i egen regi!

De ljusa nätternas tid är här!

Många har säkert längtat efter denna tiden som nu tar början på allvar. Vårt grannland Danmark har ett särskilt begrepp för vad vi fritt översatt skulle kunna benämna som "skymningsmörker". Skymningsmörker innebär att solen nu står så högt att inte ens på natten blir det helt mörkt och ovanför polcirkeln så är ju detta mer känt som midnattssol.

I själva Danmark, Grönland undantaget så har man ej midnattssol men väl så kallat skymningsmörker som på danska heter "tusmørke. Detta har infallit ´för hela Sveriges del den 8 maj och då blir det inte helt mörkt någonstans i vårt avlånga land. Detta märks allt mer ju längre norrut man kommer förstås. Oavsett vilket så är den ljusa tiden här och i juni månad till juli månad så går solen ej ned alls norr om polcirkeln. I Danmark skiljer man mellan astronomiskt, nautiskt och borgerligt skymningsmörker. Läs gärna mer om detta via länken nedan.

Läs DMI:s artikel om skymningsmörker HÄR

Nu startar åskriskprognoserna!

I vår föregående artikel så inleds vår dagliga bevakning och de dagliga åskriskprognoserna. Åskan som både är älskad och hatad av så många berör oss alla. Oavsett vilket så har du som besökare nytta och glädje av dessa åskriskprognoser. Som vanligt och beroende på vädertypen så är de inledande 2-3 veckorna i maj ofta rätt så "åskfattiga". Kulmen brukar nås från mitten av juli och till inledningen av augusti rent allmänt med de flesta åskvädren.

Läs gärna vår medarbetare Simons artikel igen här: HÄR

Något om Valborgsmässoafton ( Källa - Wikipedia): 

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar.

Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Läs hela artikeln om varför vi firar Valborg HÄR

Alla besökare önskas en riktigt fin Valborg och första maj!

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter