.:: Just nu
Online: 31 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


5 maj 2017 21:07
Nu kommer kallfronten med riktigt kylig luft igen

I denna artikel: Området med sommarvärme blir mindre och mindre - Håll koll på brandfaran! - Den meteorologiska sommaren har anlänt - Riktigt kallt i nästa vecka.

Det är ett mäktigt högtryck vi har över landet just nu med överlag klart och soligt väder. Undantaget har idag varit Skåne och Blekinge som har berörs av moln och regn samt delar av fjällen och norra Norrland som haft lite ökad molnighet. Norrifrån vandrar nu en kallfront (ligger vid kl. 20 i höjd med Västerbotten) och bakom denna strömmar det ner betydligt kallare luft på nytt.

Området med sommarvärme blir mindre och mindre

Natten mot lördagen väntas frost i mellersta och norra Götaland, nordvästra Svealand samt norra Norrland. Mitt på dagen ligger kallfronten i en linje över södra Dalarna och Uppland. Norr härom handlar det om dagstemperaturer mellan 0 och 8 plusgrader. Däremot får vi ytterligare en sommarvarm dag i Götaland med allmänt kring 20-gradersstrecket. Toppnoteringar på 23-24 grader skulle vi kunna få i främst södra Småland. 

Vi slog nytt säsongshögsta under fredagen med +23,9 grader i Falun-Lugnet.

Satellitbild fredag kl. 15.18. (SMHI)

Håll koll på brandfaran!

Fjolårsgräset är kruttorrt och det råder mycket stor gräsbrandsfara i inre Götaland, hela Svealand och sydöstra Norrland. Nu börjar även skogarna på att torka upp och under helgen bedöms skogarna i Mälardalen och Blekinge vara torra och att spridningsrisken är stor eller mycket stor i detta område. 

Det gäller alltså att noga hålla koll på all utomhuseldning så att släckningsutrustning finns nära tillhands. Minsta lilla gnista i den torra marken kan medföra stor brand. 

Länk till SMHI:s brandriskprognos: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

Den meteorologiska sommaren har anlänt!

Göteborg blev först ut i landet att få meteorologisk sommar. Här har man haft en dygnsmedeltemperatur över 10 grader i fem dygn i sträck. Ankomstdatumet räknas som 1 maj. I morgon får vi nog se att fler områden fått sommar senaste dagarna.

Länk till SMHI:s årstidskarta: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Riktigt kallt i nästa vecka

Till söndagen har kallfronten dragit bort och gett en rejäl temperatursänkning med ca 10 grader i södra Sverige. I de nordligaste delarna blir det minusgrader och snöbyar.

Ytterligare en kallfront rör sig söderut på måndag och ger dagstemperaturer under 10 grader i hela landet. I Svealand, till exempel i Stockholm, kan man inte förvänta sig mer än +3-4 grader mitt på dagen och dessutom byar av snö, snöhagel eller regn. Det är nordliga vindar som gäller så ta fram de tjocka tröjorna igen!

Ett lågtryck med mer sammanhängande nederbörd kommer in under onsdagen med snöinslag långt ner i Svealand. Därefter något mildare igen, men fortsatt långt ifrån sommarvärme.

Åskrisken den närmsta tiden förväntas bli i det närmaste obefintlig.

(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter