.:: Just nu
Online: 23 | Inloggade: 26


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 maj 2017 09:59
Extremt torrt i skog och mark - skogsbrand pågår!

Uppdaterat 27/5 kl. 21.46

Sedan 15.30-tiden har det brunnit i skogarna kring Garphyttan, väster om Örebro. Skogsbranden är i skivandets stund ännu inte under kontroll och hittills har ett ca 15 fotbollsplaner stort område brunnit. Man har enligt Nerikes Allehanda kallat in förstärkning från både MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt Försvarsmakten. Det är mycket torrt i skogen vilket gör det svårt att släcka, speciellt i den byiga vinden som råder.

Idag fick vi ett nytt säsongshögsta med +29,4 grader i både Oskarshamn och Gladhammar. I morgon söndag ersätts högsommarvärmen av svalare luft när en front passerar södra och mellersta Sverige. Under eftermiddagen och kvällen kan åska uppträda lokalt längs fronten, kanske framförallt i delar av Svealand. Se vidare våra åskriskprognoser här på sajten.


Ursprunglig artikel:

Det har i princip hela landet fallit mindre nederbörd än normalt hittills i maj. I östra Svealand handlar det om mindre än hälften av vad som normalt skulle ha kommit, mellan 10-25% av normalmängden. Det gör att det nu är extremt torrt i skog och mark på flera håll i framförallt östra Götaland och östra Svealand.

Lokala eldningsförbud kan råda

I vissa kommuner kan eldningsförbud råda. Kontakta din kommun för uppgifter kring hur det är där du bor. 

Under helgen ser de värsta torkan ut att finnas i hela region östra Götaland samt östra Svealand med extremt stor brandrisk. Även i västra Götaland är det mycket torrt. 

Norr om Dalarna har inte skogsbrandssäsongen dragit igång ännu, men här är det istället stor fara för bränder i det torra fjolårsgräset vilket gäller stora delar av Norrland.

"Kan bli allvarligaste vattenbristen på över 100 år"

Det torra vädret har även påverkan på vattenbristen i landet och svenska myndigheter uppmanar nu till stärkt beredskap. Grundvattennivån är låg och normalt sätt fylls det på under vintern med hjälp av smältande snö, men det har varit väldigt lite snö och regn i de södra delarna av landet under vintern. Vattensituationen är därmed allvarligare än på flera decennier.

Det vi behöver är flera portioner av rotblötor framöver, alltså ihållande och kraftigt regn under flera timmar. En normalmängd skulle inte sätta stopp för vattenbristen. Om vi får en lika torr sommar som i fjol riskerar vi att ha den allvarligaste vattenbristen på drygt 100 år, skriver SMHI.

Länk till brandriskkartor från SMHI: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter