.:: Just nu
Online: 30 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 juni 2017 22:17
Klassiskt svenskt midsommarväder - Sommarsolståndet.

Frågan som alla ställer nu på årets kanske viktigaste väderhelg är:

Hur blir vädret på midsommarafton? Den minnesgode kommer ihåg att det bjöds på riktigt fint men varmt och kvavt väder på många håll år 2016. Men det hela slutade i dunder och brak senare under den helgen. Längre norrut var vädret blandat med en del regn.

Midsommarvädret 2017:

Tyvärr så väntas svalt och ostadigt väder i stora delar av landet där kanske bara norrlandskusten från Gävle i söder upp till Luleå ser ut att få det bästa vädret. Men någon riktigt solig historia blir det inte, utom möjligen från Örnsköldsvik och upp till Haparanda.

Längre söderut så väntas dessvärre regnskurar och rätt blåsigt. Därför är det klokt att satsa på att fira midsommar i uterummet, verandan, partytältet eller inomhus. Som vanligt så råder en stor osäkerhet kring just midsommarvädret då lågtrycken har en förunderlig förmåga att "trassla till det" just denna fredag.

Väderläget dag för dag:

Torsdag 22/6 tar sig en varmfront in från väster och ger regn som verkar förstärkas på sin väg norrut det påföljande dygnet. Bakom så följer skurar och möjligen kan dessa bli extra kraftiga och innehålla en del åska i Skåne. Men prognosmodellerna är osäkra.

För exakta åskriskprognoser bör du dock titta på de senaste prognoserna gällande för just DIN region!

Åskan kan också gå söder om landet. Regnet sprider sig norrut under utbredning och talrika skurar i söder och utbrett regn präglar mellersta Sverige. Även i södra Norrland kan det komma en del regn. Norrland får annars halvklart till mulet väder under torsdagen.

Fredag 23/6 (midsommarafton) Talrika regnskurar präglar vädret i södra och mellersta Sverige under midsommaraftonen. Nästan hela landet ser ut att få ostadigt väder större delen av dagen med talrika skurar som möjligen lokalt kan innehåla någon åskknall.

För exakta åskriskprognoser bör du dock titta på de senaste prognoserna gällande för just DIN region!

Mot kvällen så stabiliseras vädret utmed norrlandskusten medan det fortsatt är skurbetonat i mellersta och södra Sverige. Dock så kan enstaka solglimtar förekomma här och var. Möjligen så innebär detta LOKALT att det kan bjudas på bättre väder än väntat.

Men rådet är: Duka SKYDDAT mot väder och vind på midsommaraftonen!

Lördag 24/6 sker en tillfällig stabilisering med början i sydvästra delarna av landet som sakta sprider sig norrut. Men mellersta och norra Sverige får ostadigt med regn på många håll. Åska kan ej uteslutas, men kolla senaste aktuella åskriskprognosen för just din region!

Söndag 25/6 så tar sig nya fronter sig in från sydväst och vädret blir allmänt klart sämre igen. Denna gången i princip hela landet.

Tyvärr så går vi rent allmänt mot en rätt trist midsommarhelg sammanfattningsvis. Ganska sval och allmänt blåsig. Knappast något vi önskar när sommaren når sin höjdpunkt. Inget är hugget i sten men de flesta prognosmodellerna pekar på ostadigt väder.

Istället får vi hoppas att juli månad, när många har semester blir riktigt fin istället. liksom augusti.

Sommarsolstånd onsdag 21/6:

Klockan 06:24 onsdag morgon är det sommarsolstånd vilket innebär att dagen är som längst! Ovanför polcirkeln är det ljust dygnet runt med midnattssol.

Längre söderut är det skymningsmörker och rätt ljust, även om solen är under horisonten. Därefter så vänder det och vi får allt kortare dagar.

Den 22 september har vi höstdagjämning när natt och dag är lika långa över hela klotet. 21 december 2017 har vi vintersolstånd och det går åter mot ljusare tider.

Så redan från nu går vi åter mot mörkare tider efter årets kortaste natt i södra Sverige, natten mellan tisdag och onsdag 20-21/6.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter