.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 juni 2017 12:34
Knepigt lågtryck kan ge mycket regn på kort tid!

Untitled document

Uppdaterat 07.22: Natten bjöd ej på någon väderdramatik utan åskan och det kraftiga regnen har hittills hamnat utanför landets gränser. Men vi håller fortsatt bevakning av väderutvecklingen, då det hela möjligen kan förändras snabbt under torsdagen och fredagen.

Uppdaterat 21.22: Vi bevakar prognoskörningarna fortlöpande inför morgondagens och fredagens eventuella regnoväder.

En del vädermodeller visar nästan inget regn alls över Sverige, medan andra visar mycket kraftigt regn. Eftersom lågtrycket kommer rakt söderifrån (s.k "5b") krävs det ytterst lite för att lågtrycket och dess regn- och åskceller får helt andra positioner. Modellerna är långt ifrån ense om utvecklingen och hoppar fram och tillbaks mellan körningarna. Därav anledningen till att vi inte väljer att lägga ut någon regelrätt varning ännu, då det fortfarande är allt för osäkert.

Vi ber om att få återkomma senast torsdag morgon för eventuella varningsutfärdanden. (Vi vill förtydliga att vi inte har något med SMHI:s varningar att göra).


Ursprunglig artikel:

Vädret är som bekant inte det bästa denna sommaren och tyvärr så ser det inte lovande ut framöver heller. Just nu så brottas vi med ett lågtryck som närmar sig oss rakt söderifrån (5b) och som kommer in under torsdagsdygnet. Dessa är extra svåra att göra prognos på.

Risken finns att det kan bli mycket kraftigt regn även med inslag av åska över södra Sverige inklusive Öland och Gotland i morgon torsdag men även på fredag. Men då lågtrycksbanan och omfattningen är synnerligen oklar så ligger vi en aningen lågt. Men vi på EWP vill ändå lyfta fram detta scenario i rampljuset.

Händelseutvecklingen är svårbedömd men det KAN bli så att kraftiga regn- och åskskurar utvecklas över södra Sverige med mycket stora regnmängder som följd. Främst kan detta komma att beröra delar av Halland, Skåne, Blekinge, Kronobergs län, Kalmar län samt även Öland och Gotland. Möjligen kan även delar av Jönköpings- och Östergötlands län beröras.

Som prognosen ser ut just nu kommer Smålandskusten drabbas allra hårdast då det väldigt lokalt kan bli regnmängder på mellan 40-80 mm under torsdag-fredag, lokalt ännu mer. Men osäkerheten är som sagt MYCKET STOR. Därför så avvaktar vi händelsetvecklingen och uppdaterar med eventuella Riskutfärdanden, möjligen varningar.

Åskrisken är dock ganska moderat och det är alltså regnmängderna som kan ställa till det.
EWP uppdaterar så snart vi vet mer!

(Arkivbild: Alexandar Skaklevski, Eslöv)

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter