.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 augusti 2017 09:33
Perseiderna inleder en ny astronomisäsong

Återigen inleder Perseidernas meteorskur ännu en astronomisäsong. I år infaller maximum under kvällen den 12 till natten och morgonen den 13 augusti. Meteorskuren krockar i år med en nästan full måne vilket innebär att vi kommer att ha lite svårare än vanligt att observera den. Detta till trots är det värt att ge sig ut.

Placera dig så att du slipper direkt ljus från gatlampor och fönster, men se också till att du slipper direkt månljus om du kan.

Meteorskuren är ett moln av stoft från kometen Swift-Tuttle. Resterna från kometen rör sig i bana runt Solen. En bana som vi korsar en gång per år. Molnet är ganska utspritt så att Jorden drar in i ytterkanterna av det redan den 17 juli och kommer ur stoftmolnet först den 24 augusti. Huvuddelen av molnet är dock ganska koncentrerat och vi passerar det mellan den 11 och 13 augusti. Vissa år går Jorden in i extra täta stoftstråk, som t.ex. under 2016 då det som mest var så mycket som 150 – 200 meteorer per timme. I år förväntar jag mig i och med Månens ljus på sin höjd 25 – 50 meteorer per timme.

Länk till KlaraSkyar.se: http://klaraskyar.se/

(Foto: Kenny Åström/EWP)

 

Skribent: Gunnar Sporrong på klaraskyar.se


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter