.:: Just nu
Online: 35 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 augusti 2017 17:25
Uppdaterat 19/8: Nya impulser av åska är på väg in!

Untitled document

Södra delarna av landet befinner sig i en instabil luftmassa. Detta innebär att det finns risk / chans för regn och åskskurar under lördagen. men det är främst under söndagen man ska ha litet koll då det MÖJLIGEN kan bli tal om kraftigare åska för sydvästra Sverige. Främst så ser Halland, södra Kronobergs Län och Skåne att kunna beröras.

I sammanhanget så kan det nämnas att Jämtland kan få stora regnmängder under det kommande dygnet!

Tidigare:  Anfall på två fronter av vädergudarna!
En något unik situation har seglat upp under fredagens lopp då en något ovanlig vädersituation har uppstått. Många av er, även längre norrut i landet har noterat att det är väldigt kvavt ute. Danskarna har en egen något märklig benämning då de säger "att luften är lummer", "att vejret er lummert". D.v.s. vädret är kvavt vilket indikerar på s.k. höga CAPE-värden och åskrisk. Så är situationen just nu och lagom tajmat till veckoslutet, för er som gillar åska är läget extra gynnsamt för södra Sverige!

Under kvällen så nås alltså regionerna Östra och Västra Götaland av "ett anfall på två fronter", när ett nederbördsområde ser ut att ta sig in från söder. Detta kommer då att beröra främst Österlen och möjligen även Blekinge och södra delen av Kalmar Län. DMI har lagt ett Riskutfärdande för Bornholm. Men EWP bedömer i nuläget att detta ej är behövligt.

"Anfall från väster också!"!

 Även från väster så ser skurar ut att leta sig in, som även dessa ser ut att innehålla åska och detta berör då västkusten i förekommande fall. Inte heller här så ser vi i nuläget någon anledning till något Riskutfärdande. 

Under senare delen av veckoslutet så ökar åskrisken rent allmänt i de båda sydligaste regionerna. Håll därför koll här på EWP!

Spännande nattåska...

För de som gillar åskan bör kanske överväga att "nattsudda" litet natten mot lördag, eftersom att det ändå är ledig dag för många av oss. De som är intresserade av åskan kan möjligen få uppleva litet nattligt fyrverkeri!

Risk för skydrag och småtromber?

Nu när vi är inne i augusti så är chansen / risken att det blir tromber i samband med åskan högre. Men då denna vädertypen är mycket ovanlig på våra breddgrader så är det hopplöst att prognosticera tromber. men ett säkert tips att uppleva dessa är att hålla span över öppet hav, främst för Bohuskusten, Halland, Skåne, inklusive Österlen samt i Kalmar Län och även inkluderat Öland. Fram med kikare, mobiler, kameror och teleobjektiv när det börjar att åska, - men var försiktiga!

Mer åska på ingång...

Det är ej slut i och med detta! Mer regnskurar med inslag av åska ser ut att komma in främst under söndagen. Då är risken / chansen för ännu kraftigare åska ännu högre!

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter