.:: Just nu
Online: 40 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 augusti 2017 12:48
MISSA INTE CHANSEN NÄR DET VANKAS NATTLIG ÅSKA!

Untitled document

Vår eminente medarbetare Daniel Carlsson tog denna vackra bild på ett nattåskväder i Glommen som ligger mellan Varberg och Falkenberg på Hallandskusten. Bilden togs söndag kväll 20/8! Glommen är en absolut "hot spot" för nattåska säger Daniel

Längre och kallare nätter ger möjlighet till nattliga åskväder!

Sommaren har övergått i sensommar och det innebär att  den ljusa delen på dygnet nu raskt blir allt kortare, såväl morgon som kväll. Ledsamt för de flesta av oss som gillar de långa ljusa kvällarna. Som ett "brev på posten" kommer även de allt kylslagnare nätterna. I inlandet börjar man på sina håll nu ana nattfrosten och i Norrland har denna redan kommit. Efter en tveksam sommar för de flesta av oss.

Men för oss som uppskattar åskans skådespel, vilket det verkligen också varit si och så med, så kan det nu vara upplagt för spännande kvällar och nätter.

De trots allt uppvärmda haven skapar stora mängder fukt som stiger upp i atmosfären och detta är alltså ren konvektion. Det bildas lätt kraftiga regnskurar i den avkylda luften och man får svampliknande åskmoln, cumulus nimbus (CB moln). Rätt som det är så börjar det bildas hagel som åker upp och ned i molnen och åska uppstår.

Det är främst kvälls och nattetid som denna typ av åska tar fart. Lokalt kan det bli tal om riktigt kraftiga regnskurar och möjligen även kraftig åska emellanåt. Natten mot måndag så tog denna "verksamheten" fart på allvar och i en tidigare artikel från i fredags så nämndes detta.

Var är bäst att se detta skådespel?

Jo som angetts så är det främst i kustbanden runt västra och södra Sverige. Bäst är möjligheterna utmed Hallandskusten, Bohuslän och nordvästra Skåne. Men även runt resten av Skånekusten och i Blekinge skärgård samt kustlandet i Kalmar län inklusive Öland samt även runt Gotland är chanserna goda.

Men det finns fler möjligheter även längre norrut men möjligheterna avtar dock snabbt norr om Stockholm. De kommande dygnen är möjligheterna för nattåska extra god.

"Korn, makrill & sillblixtar" i mytologi och folktro...

I sammanhanget kan vi ej låta bli att nämna några typiska folkloristiska begrepp när det gäller åska så här års. Förr trodde man att åska i augusti - september "var bra för fisket och skördarna" Man talade om "kornblixtar" i stora delar av landet medan man i Bohuslän och Skåne talade om "makrillblixtar" eller "sillblixtar".

Man trodde alltså att det gav goda skördar och bra fiske. Men en kornblixt är en blixt som syns utan muller och detta beror på att avståndet är längre bort än 20 km från blixten till åskådaren. Orsaken i sin tur är att marken, luften och vattnet absorberar ljudvågorna. En blixt kan vid klart väder synas på 100 km avstånd. Vid vissa tillfällen med atmosfäriska speglingar eller vid höga åskmoln kan blixtar synas ännu längre, särskilt över öppet hav.

De kommande dagarna måndag kväll och möjligen även tisdag kväll är chanserna extra goda för att kunna uppleva dessa vackra men litet smått skrämmande åskväder.

Följ våra prognoser här på EWP för att få reda på var chanserna är bäst just nu!

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter