.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÃ…N EWP


6 september 2017 22:03
Största solutbrottet på 12 år!

Idag inträffade två stora utbrott på solen, varav ett mycket stort - det största på 12 år! Vid gynnsamma faktorer skulle detta kunna innebära en fantastisk norrskensshow i hela landet och även långt ner på kontinenten om några dagar. Men hur ser förutsättningarna ut?

Dagens utbrott

Från den stora solfläcken 2673 har det idag förekommit flera mindre utbrott samt två större. Den mäktigaste var på X9.33 och är faktiskt, smått otroligt, det största solutbrottet på 12 år! De laddade partiklarna har slungats iväg ut i rymden, men det ser tyvärr inte ut som det blir en fullständig direktträff mot jorden. Däremot kommer vi säkerligen märka av träffen i form av norrsken en bra bit ner i landet, beroende på hur träffen blir, vilket vi inte vet i nuläget.

Vi har fullmåne just nu vilket inte är gynnsamt vid norrsken. Inte heller moln och regn vilket det ser ut att bli på flera håll, tyvärr.

Träffen från det stora utbrottet idag inträffar förmodligen kring fredag-lördag. Men först inväntar vi en träff av partiklar från måndagens utbrott, inte alls lika kraftigt men kan för all del ge norrsken en bra bit ner i landet. Vi pratar alltså om nu i natt framförallt, eller vid senare träff även natten mot fredag.

Hur uppstår norrsken?

För att norrsken skall uppstå krävs solaktivitet (utbrott) och att laddade partiklar slungas ut i rymden för att sedan krocka med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Själva energin bärs av solvinden som i normala fall ligger på 350-400 km/h, men vid större solutbrott är hastigheten betydligt högre. Norrskenet koncentreras till jordens nord- och sydpol, men varför blir det inte norrsken kring hela jorden?

Tänk dig det klassiska skolexemplet med en stavmagnet och järnsulfid. Häll lite järnsulfid över stavmagneten och detta dras till magnetens båda ändar vilket skulle kunna motsvara jordens nord- och sydpol. De laddade partiklarna fångas in i jordens magnetfält och styrs mot polerna.

Norrskenets olika färger är helt enkelt ljus från olika atomformer. Den vanligaste norrskensfärgen, gulgrönt, orsakas av syreatomer (O) på drygt 100 kilometers höjd. Träffas syreatomer högre upp i atmosfären, kan det ge en lite annorlunda reaktion, så att det utsänds rött ljus, och om partiklarna träffar kväve närmare jorden kan det ge lila norrsken. Norrsken med olika färg kommer alltså ofta från olika höjd.

Norrsken förekommer nästan dagligen i nordligaste Sverige, men mer sällan längre söderut.

Här ses det mycket kraftiga utbrottet från solfläcken, kl. 13.53 idag. Detta kan vid goda förutsättningar kunna ge en otrolig norrskensshow i helgen. Foto: Spaceweatherlive.com

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter