.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 september 2017 22:50
Göteborgsområdet fick ett rejält åskoväder!

Fredagen 15 september blev åter en dramatisk väderdag i regionen västra Götaland, där det började i mellersta och södra Halland redan på morgonen. Bland annat Laholm och Halmstad fick känning av åskan. Åskan flyttade sedan allt vidare norrut och tidigt fredag kväll så brakade det löst över nordöstra - östra Göteborg. Detta ledde till att köpcentrumet Allum i Partille översvämmades och fick stänga ned. Även en fotbollsmatch mellan BK Häcken och Elfsborg fick ställas in beroende på ovädret.

Blixtar var 10:e sekund, kopiösa mängder regn och drivor av hagel...

Resultatet blev som under det värsta sommar-åskväder där åskan var mycket kraftig. EWP var tvunget att "Now-casta" och höja åskrisken under dagens lopp för flera områden i regionen. Även så var fallet i grannregionen östra Götaland! Som högst var åskrisken en "6:a" på en 12 gradig skala, vilket likväl nästan var en underdrift, när det åskade som värst i Göteborg.

I östra Göteborg kring Partille så vräkte regnet ned och varvades med drivor av hagel. Enligt ögonvittnen så blixtrade det var 10:e sekund och rejäla muller skakade Göteborgsområdet. Något som verkligen får anses som högst anmärkningsvärt så här års, i september. Särskilt anmärkningsvärt är detta under 2017 som tidigare inte haft åska i denna omfattningen!

Även längre norrut i bl.a. Sörmland, Värmland och Stockholmsområdet så förekom åska under fredagskvällen.

Fortsatt ostadigt och åskrisk!

Det blir fortsatt ostadigt och risk för regn och åskskurar på många håll men även solchanser och litet torrare väder. Men bara tillfälligt för nya lågtryck bildas och det blir fortsatt ostadigt. Men åskrisken ser för ögonblicket ut att avta i kommande vecka.

En länk till Göteborgsposten från fredagens oväder HÄR

Tidigare: Omfattande översvämningar i Västsverige!
Litet oväntat så har torsdagskvällen blivit rejält dramatisk på flera håll i Västsverige. Orsaken är de mycket kraftiga regnskurar som matats in på löpande band från Skagerack. Detta sker i samband med ett annat lågtryck än det tidigare som orsakar mycket kraftiga regnskurar med inslag av åska.

Efter en lugn sommar så har åskvädren aktiverats!

Sommaren har varit rätt enahanda och bjudit på mestadels mindre fronter och lätta regn i södra Sverige. Men nu är situationen en annan och vädret har antagit en mer dramatisk karaktär. Det hela började i samband med ovädret "Aileen" som passerade strax söder om Sverige. Vi kom lindrigt undan och det var nästan bara sydligaste Skåne och sydkusten som fick känning av de hårda vindbyarna. I Tyskland blev det mer dramatiskt och flera personer omkom i ovädret där.

Oklar orsak till varför vädret har blivit mer dramatiskt...

Det är inte helt klarlagt varför det helt plötsligt blivit mer dramatiskt på väderfronten i södra Sverige och på västkusten i synnerhet. Men att vi gått in i hösten med ändrad dagslängd som satt fart på vädersystemen ute på Atlanten spelar stor roll. Indirekt kan även orkanerna "Harvey" och "Irma" ha ett finger med i spelet och ändra på jetströmmarna och trigga igång kraftigare lågtryck. Förstås så ÄR hösten normalt en tid där lågtrycken blir allt mer intensiva och gärna får stormkaraktär så här års, när varm luft mot ekvatorn möter den allt kallare arktiska luften. Ett mindre men konkret exempel på detta är den kalla luften från norr som möter varmt hav och ger upphov till dessa regnskurar som kan ligga på rad. Det ska påpekas att september månad såväl 2015 och 2016 var mer varma, somriga och framför allt mycket torrare än nu 2017.

Mer av den här varan är att vänta framöver!

Det blir fortsatt mycket ostadigt och även längre österut som i Småland och bort mot Öland och Gotland, möjligen även Östergötland, så kan det bli kraftiga regnskurar med inslag av åska. De kommande dagarnas prognoser pekar starkt på detta. EWP följer givetvis upp väderläget och lägger dagliga åskriskprognoser ett bra tag till.

Varningar och riskutfärdanden?

Det är snubblande nog läge för Riskutfärdande och kanske på sikt även varningar om händelseutvecklingen med mycket kraftiga regn skulle stå sig. Men samtidigt är denna vädertypen svår att göra vettiga prognoser på, eftersom de kan "uppstå helt plötsligt". Det är nu höga flöden eller risk för detta på flera håll i Västsverige, något EWP ej varnar för numera. 

EWP håller ett öga på väderutvecklingen!

Regionerna VGL och ÖGL kör för fullt och vid behov av Riskutfärdanden och  varningar så läggs dessa ut vid behov!

Länk till Göteborgsposten om översvämningarna: HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter