.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 september 2017 18:41
Nytt svenskt lufttrycksrekord för september

Uppdaterat 29/9: Högtryckets maximum inträffade strax efter midnatt natten till 28 september så värdena putsades därmed till. Åsele och Lycksele uppmätte ett lufttryck på som högst 1044,1 hPa, vilket är ett nytt svenskt lufttrycksrekord för september.

Ursprunglig artikel:

Vi har just nu ett mäktigt högtrycksbetonat väder in över landet, med centrum strax öster om oss i höjd med Finland. Eftersom vinden snurrar medsols runt ett högtryck (och motsols runt ett lågtryck) betyder det att vi har inströmmande ost- eller sydostvindar. Men faktum är att högtryck på hösten sällan förknippnas med riktigt soligt väder.

Högtryck på hösten

Många förknippar ju högtryck med strålande sol och varmt på sommaren, men så blir det inte alltid på hösten. Förutom att temperaturen givetvis inte är lika hög så besöks vi allt som oftast av de envisa dimmolnen vid ett högtrycksläge på hösten och vintern.

Det bildas oftast ett slags skikt i ett högtryck, både på sommaren och hösten. Detta kallas för "subsidensinversion". Skiktet ligger på en höjd runt 1500 meter upp i luften. På sommaren är solen så pass stark så att den bränner bort skiktet och då blir det gassande sol. Men på hösten och vintern är inte solen lika stark och solenergin räcker inte till för att bränna bort skiktet. Då blir det istället grått och oftast dimmigt väder eftersom detta omtalade skikt innehåller massor av fukt. Det kan även förekomma lätt regn och/eller lätt snöfall mitt i ett högtryck på hösten eller vintern.

Idag slogs ett nytt svenskt rekord!

Tidigt på eftermiddagen idag 27 september slogs ett nytt nationellt lufttrycksrekord för september, vilket bland annat SVT Väder har rapporterat om. 1043,6 hPa (hectopascal) uppmättes på både Umeå flygplats i Västerbotten och i Järnäsklubb i Ångermanland. Så högt lufttryck i september har vi aldrig uppmätt, i alla fall inte sedan mätningarna startade.

Det högsta lufttrycksrekordet oavsett månad i Sverige är från 23 januari 1907 då både Kalmar och Visby uppmätte hela 1063,7 hPa. Omvänt, det lägsta oavsett månad är från 6 december 1895 då Härnösand uppmätte 938,4 hPa, i samband med att ett extremt djupt lågtryck passerade södra Norrland.

(Arkivbild: Ulla Larsson)


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter