.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 oktober 2017 11:08
Oktober inleds med höstrusk! - Uppdaterat 3/10!

Uppdaterat 3/ 10 Kl. 16.55 - Risk för mycket hårda vindbyar:

Under senare delen av onsdagsdygnet ser det ut att bli mycket blåsigt. Främst kommer detta att beröra kustlandskapen från södra Bohuslän samt Halland och Skåne. En Nivå - 1 varning är därför lagd för detta. Men varningen kan möjligen komma att utökas och uppgraderas om behov för detta finns.

Åska i faggorna för sydvästligaste Sverige...

I samband med detta höstrusk så kan celler med lokal åska även möjligtvis förekomma. Till en början utmed kustbanden men åska kan möjligen även komma att sprida sig längre österut över Småland och kanske även senare nå Öland och Gotland. Dock så är kraften i åskan så här års sällan särskilt hög.

Tidigare:

Även om söndagen började som september månad slutade, rätt fint alltså, så väntas rejält höstrusk särskilt under måndag och tisdag. Det är resterna av de gamla orkanerna från U.S.A. och Karibien som drar in med stora regnmängder och mycket blåst. I nuläget så lär det inte bli tal om ens riktigt hårda vindbyar utan mestadels bara allmänt blåsigt. Däremot så kan det bli tal om en del större regnmängder. Nästan hela måndagsdygnet och även en bra bit in på tisdagsdygnet ser det ut att kunna regna en hel del.

Väderomläggning i hela landet!

Hela landet kommer nu att märka av väderomläggningen och kommer att beröras av regn på många håll. Det blir därefter svalare då kallare luft med början längst uppe i norr arbetar sig successivt allt längre söderut.

Fortsatt ostadigt med risk för skurar och möjligen litet åska längst ned i söder...

Redan måndag kväll ser den nordligaste delen av västkusten ut att kunna beröras av litet kraftigare regnskurar som möjligen kan få inslag av åska. Även under tisdagen så upprepas detta scenario. Efter cirka 1,5 vecka med högtrycksväder så står vägen öppen på nytt för lågtryckstrafiken från väster.

Senare i veckan fram emot torsdag så verkar åskrisken möjligen  kunna spridas över ett större område i Götaland och även innefatta de östra delarna, och faktiskt även Gotland. Men ännu är förstås detta bara spekulationer i prognosmodellerna.

Åter full uppdatering framöver!

Beroende på den markanta omläggningen av vädret så återgår EWP västra och östra Götaland till dagliga uppdateringar, tillsvidare. Dessutom så höjs efterhand lägsta åskrisknivå åter till "2", vilket normalt annars gäller under högsäsong. Denna ändring sker med start i västra regionen för Götaland måndag 2/10.

EWP håller väderkollen!

Det kan kanske bli en smått spännande vädervecka i inledningen av oktober. EWP har därför kollen på den fortsatta väderutvecklingen.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter