.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 oktober 2017 19:20
Uppdaterat: Resterna av "Ophelia" drog in över Sverige

<< BILDTEXT: "Ophelia markerad med pilen till vänster och dess bana mot Storbritannien markerat med den lilla röda pilen. 

Under natten mot tisdag 17/10 så drog de återstående resterna av den gamla tropiska orkanen "Ophelia" in över Sverige via Norge. Främst Svealand och sydliagste Norrland fick känning av kraftigt regn med inslag av åska och hårda vindbyar. Men det blev det sista också, så man kan säga att den tidigare så mäktiga orkanen slutade sina dagar i Sverige faktiskt!

Förödelse över bland annat Irland och himla-fenomen...

På sin väg upp mot oss så skapade ovädret en del förödelse, särskilt när träd föll omkull på de Brittiska öarna och Irland i synnerhet. Även flera personer omkom och skadades vid passagen. Längre söderut över bland annat London så sågs ett ovanligt himlafenomen när himlen färgades röd-orange, likt himlen över planeten Mars. Orsaken var att "Ophelia" förde upp fint stoft från Sahaharas öken vars sand är mycket finkorning och röd. Dessutom så fördes askflagor från de våldsamma skogsbränderna upp mot London och myndigheterna varnade astmasjuka och allergiker att vistas ute.

--------------------------------------------------------------------------------

Tidigare: STORBRITANNIEN FRUKTAR FÖR "OPHELIA"!

En mycket sällsynt gäst har tagit sikte mot våra breddgrader och det handlar om kategori-3 orkanen "Ophelia" som just nu befinner sig i östra Atlanten. Hon föddes som så många andra orkaner utanför Karibien där Atlantens vatten är + 27 grader eller varmare. Just i år så har orkanerna varit särskilt många och mycket svåra. 

En i raden av våldsamma orkaner men med en annorlunda bana...

De flesta orkaner varav flera har nått kategori 5 har orsakat enorm förödelse i såväl Karibien som i sydligaste U.S.A. De flesta orkanerna har tagit den "vanliga vägen" i sin förstörande väg men någon av dessa svängde runt och drog in ännu en gång med mer förödelse som följd. Då orkanerna namnsätts med "varannan damernas" så är detta orkan Nr. 15  Därmed så blev namnet  på bokstaven "O" och den fick sålunda namnet "Ophelia" av den amerikanska väderlekstjänsten NOAA.

Från kategori 3 till en kategori 1 i nuläget...

Efterhand så lämnar orkanen de varmaste vattnen i Atlanten och kommer upp i betydligt svalare farvatten vilket innebär att den snabbt tappar i kraft. Under lördagskvällen hade den fortfarande kraften som en kategori 3 orkan men i skrivande stund är den nedgraderad till kat. 1. Det innebär att den med all sannolikhet kommer nå Irland som en kraftig storm. Den tappar sålunda ytterligare i kraft innan den slår in mot Storbritannien.

Vädertjänsten i Storbritannien varnar!

Det irländska väderinstitutet har utfärdat den högsta varningen på västra Irland, när orkanen Ophelia når den gröna ön. Ophelia väntas sansa sig något innan den drar in över land, och klassas då som en tropisk storm. – Det ovanliga med Ophelia är att se en sån här intensifiering i vad som normalt är en sval del av Atlanten, säger Allison Chinchar, CNN:s meterolog.

Ophelia drar nu vidare mot de brittiska öarna, med ovanligt starka vindar för att vara över en så kall del av Atlanten. – Det ovanliga med Ophelia är att se en sån här intensifiering i vad som normalt är en sval del av Atlanten, säger Allison Chinchar, CNN:s meterolog. Irlands meterologiska institut Met Éireann har utfärdat kod röd i städerna Galway, Mayo, Clare, Cork and Kerry på västra Irland, från måndag klockan 09.

Kan orsaka samhällsstörningar

Även om Ophelia då klassas som en storm kan vindbyarna nå upp till 36 meter per sekund, vilket är över orkanstyrka. Ophelia kan orsaka förödelse och samhällsstörningar, uppger Met Éireann. De kommer få riktigt blåsigt väder. Även Skottland får det blåsigt under natten mot tisdag, säger Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca.

Inte ens en skugga av sitt forna jag...

I vanlig ordning så är våra kalla nordatlantiska vatten bokstavligt talat rena döden för orkanerna, vilket vi ska vara glada över. När den når norska västkusten och oss så är det bara ett kraftigare lågtryck, som det verkar i nuläget. Resultatet blir blåst, massor av regn och möjligen någon enstaka åskknall. Men knappast mycket mer än så.

Källa: Aftonbladet & eget material.

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter