.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 oktober 2017 10:39
Vintertid, Halloween, All Helgons dag och höstlov!

Vi har snart avverkat oktober månad och går inom några dagar in i november. Det stundar bland annat Halloween, Alla helgons dag och höstlov. Men närmast i kalendern är det övergång till normaltid - då vi ställer om klockorna.

 > Normaltid 

Natten mot söndag 29 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" vilken egentligen benämns normaltid, vilket är den korrekta benämningen.

Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!"

Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon.

 > Halloween och Alla Helgons Dag

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och i år på en tisdag. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. 

Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 4 november. Det är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern.

 > Höstlovet närmar sig!

Vecka 44 (från måndag 30 oktober) infaller höstlovet och det ser ut att fortsättningsvis dra in nederbördsområden över landet. I norr ser det ut att bli vintrigt med flera minusgrader så här faller nederbörden som snöfall. Längre söderut som regn och här ganska milt med till och från mellan 10-15 grader. Var gränsen mellan snö och regn kommer att gå är för osäkert att sia om i nuläget.

  

All Helgons dag infaller i år lördagen den 4 november. Halloween infaller tisdagen 31 oktober. (Arkivbilder)


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter