.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 oktober 2017 11:42
Blåsig helg med kalla nordvindar

Morgonen och förmiddagen har varit rejält blåsig i den sydvästra delen av landet, främst längs västkusten. Vinden har kulminerat och kommer att avta successivt under eftermiddagen men kan öka åter senare ikväll igen. I morgon ser ostkusten ut att få ta del av blåsvädret, samtidigt som kalla nordvindar drar ner över landet.

Stormbyar längs väst- och sydkusten

Vinden har vinat rejält och som mest har det blåst på Hanö i Blekinge med 27,3 m/s i byvind och 21,5 m/s i medelvind. Även Hallands Väderö och Nidingen har uppmätt stormbyar. Även en bit in över land har det blåst kraftigt, som exempelvis i Helsingborg med 21,2 m/s och i Torup med 20,3 m/s. Nu håller vinden som sagt på att klinga av för tillfället.

Ett lågtryck kommer under fördjupning att vandra diagonalt från Sydnorge ner till Polen natten till söndagen. Lågtrycket har döpts till Ingolf av danska väderinstitutet (DMI) som samtidigt varnar för storm- och orkanvindar längs Danmarks västkust under natten. Över svenskt område kommer lågtryckspassagen främst märkas när vinden återigen tilltar under natten över väst- och sydkusten. Det blir dock inte tal om några stormbyar som det ser ut, utan som mest kring 20 m/s över Halland och Skånes västkust under ett par timmar i natt.

Mycket blåsig söndag i öst

Över Finland kommer ytterligare ett lågtryck att fördjupas under söndagen vilket innebär att Sveriges ostkust får riktigt blåsigt. Under eftermiddagen väntas Roslagen och Gotland få allra blåsigast med mycket hårda nordliga vindar, 21-24 m/s. Främst på norra Gotland ser det även ut att bli stormbyar, 25-27 m/s. Vinden avtar under kvällen över Roslagen men inte förrän måndag morgon på Gotland. Vi har lagt ut en nivå 1-varning för Uppsala,- Stockholms- och Gotlands län. Möjligen kan varningarna komma att uppgraderas.

Vinden kommer kännas i nästan hela landet med friska till hårda nordliga vindbyar, så klä er extra varmt för det kommer kännas betydligt kallare än vad termometern visar.

(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter