.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 december 2017 14:35
Dags för en av två supermånar på kort tid! TIPS!

I snitt en gång per år får vi chans att uppleva en supermåne vilket är ett fenomen där fullmånen sammanfaller med den punkt då månen är som närmast jorden i sin elliptiska omloppsbana, s.k. perigeum. Natten mellan 3-4 december är det dags igen!

Vad är en supermåne?

Supermåne kallas det när månen är som närmast jorden. Avståndet mellan månen och jorden är mellan 363 000 till 406 000 km beroende på var i omloppsbanan den befinner sig. Vid midnatt, natten till 4 december 2017, kommer månen "bara" att vara 357 863 km bort. Eftersom att det är fullmåne kan vi säga att det är en supermåne.

Månen ser större ut på himlen när det är supermåne, men inte med mycket. Supermånen den 3-4 december är till exempel bara två procent större än den vanliga fullmånen den 6 oktober 2017. 

Några tips - när ska jag bege mig ut?

1. Bästa tiden att se månen är precis när den klättrar ovanför horisonten, i öster, strax efter kl. 16 på söndag eftermiddag. Det är då den ser som allra störst ut, ibland overkligt stor. Här spelar den s.k. månillusionen in vilket är en visuell illusion som innebär att månen upplevs som större vid horisonten än högre upp på himlen (Nationalencyklopedin). 

Det är givetvis värt att uppleva månen även senare på kvällen och natten och man inte har möjlighet tidigare på eftermiddagen. Månen är i siffror som närmast jorden kring midnatt, "bara" 357 863 km bort.

2. Inget teleskop behövs och egentligen ingen kikare heller. Det går utmärkt att skåda med blotta ögat. 

3. För bästa resultat, undvik stadsljus, gatlampor, billyktor och ljus från mobilen som stör mörkerseendet. 

4. Ha gärna kameran nära till hands och passa på att ta en bild eller två. Bidra gärna med dina bilder till vår bildtävling på Facebooksidan!

5. Håll tummarna för att molnen håller sig borta! Som det ser ut kommer många att få stjärnklart väder i natt. Det kommer därför bli kallt med minusgrader så klä dig varmt! Ha gärna med dig en termos varm choklad.

6. Har du inte möjlighet att uppleva supermånen denna gång, kommer det en ny chans redan på nyårsdagen den 1 januari 2018!

Se även:

Illustrerad vetenskap: http://illvet.se/universum/solsystemet/manen/se-manen-torna-upp-sig-i-gigantisk-storlek 

Populärastromoni: http://www.popularastronomi.se/2017/12/supermane-den-3-december-2017-forst-av-flera-handelser-pa-himlen-7-tips/

LYCKA TILL!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter