.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 december 2017 10:13
10 december - Nobeldagen

Nobeldagen är förmodligen det som Sverige är mest känt för runt om i världen förutöver ABBA, Björn Borg och ett visst möbelvaruhus. Priset utdelas varje år den 10 december i Oslo och i Stockholm.

Fredspriset utdelas alltid i Oslo eftersom Sverige och Norge var i union vid prisets instiftande. Detta innebär också en viktig symbolik för den ståndpunkt alla de nordiska länderna vill stå för: Mänsklig fred och frihet för alla människor. Något som i dessa tider tyvärr är på fallrepet i och med ständigt uppblossande konflikter och nya diktaturer som bildas runt om i världen.

De övriga prisen är i fysik, kemi, medicin och litteratur samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som instiftades år 1969. Själva utdelningen av medaljerna sker i Stockholms koncerthus. Men den påföljande "festernas fest" sker i Stockholms stadshus, Blå Hallen.

Det är en enorm logistik som krävs för de många gästerna och inget får gå fel i köket. Därför så får personalen "träna" på större bjudningar som företag eller organisationer håller under året innan Nobelfestligheterna. Maten ska vara så närodlad och ekologisk som möjligt, och gärna ha en anknytning till Sverige och de nordiska länderna. Hänsyn tas till medicinska och religiösa skäl vid framställandet av Nobelmaten som hemlighålls ända in i det sista.

Strikt klädsel gäller där klädkoden alltid är frack för herrarna medan damerna har en lite lättare agenda men det är som regel alltid fortsid klänning eller liknande som gäller. Blomsterprakten är fantastisk och blommorna levereras sedan en lång tradition tillbaka från italienska San Remo. När festligheterna är över brukar sjukhus, vårdboenden m.m. få ta del av blommorna runt om i Stockholm.

Många dignitärer stannar gärna kvar och brukar få uppleva Luciafirandet vilket för många är en otrolig upplevelse man ej vill missa. Vid ett tillfälle för en rad år sedan så väcktes en Nobelpristagare av lucior och denne trodde att han hade dött och kommit till himlen. En omskakande upplevelse! En rad seminarier följer dagarna efter innan pristagarna återvänder till sina hemländer.

Mer om Nobelpriset HÄR

Källa: Wikipedia & eget material

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter