.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 december 2017 21:19
RISK FÖR SNÖKAOS I SÖDRA SVERIGE! - RISK NIVÅ 2

Att vintern nu laddar upp på allvar är nog välkommet av de flesta men också ett avskytt faktum av många andra. Kanske det sistnämnda (tyvärr) ser ut att stå på agendan. Det har nu skett en allmän omläggning till en kallare vädertyp och inte bara i Sverige. Även nere i Europa och även i Storbritannien rapporteras det om snökaos. Många flygplatser har fått ställa in flyg och även Landvetter i Göteborg har drabbats på söndagskvällen!

Kraftigt snöfall och åska!
Som om detta inte var nog så har det åskat just i Göteborg men även på andra håll som i t.ex. Blekinge. Denna vinteråska som hänger samman med kraftigt snöfall är ytterligt svår att förutse. Den uppkommer som regel över öppet vatten, hav eller större insjöar. Man får då en "lake effect" med stora mängder snö och väldigt lokalt. Detta är vanligt på ostkusten men även runt Vänern och Vättern. Åska kan då och då sporadiskt uppstå i detta och är nästan helt omöjlig att förutspå. Inte helt ovanligt är det att det såväl kan förekomma ymnigt snöfall med inslag av kornsnö och även hagel. Även regninslag kan förekomma mitt i allt.

Ett djupt snölågtryck på en osäker bana närmar sig oss från sydväst!
Under sen kväll och natten mot tisdag så ska enligt många prognosmodeller ett djupt lågtryck med snö närma sig södra Sverige för att sedan sprida sig mot nordöst. När lågtrycket nått in så intensifieras snöfallet och det kan möjligen komma upp mot 30 cm eller lokalt ännu mer snö. Detta innebär risk för snökaos!

Stor osäkerhet i modellerna trots allt!
Men det finns osäkerhet i det hela då lågtrycksbanan ännu är osäker. Längst ned på sydkusten och möjligen även på västkusten kan det falla som snöblandat regn.

EWP följer upp med att utfärda ett RISKUTFÄRDANDE NIVÅ 2!
EWP följer upp den intressanta väderutvecklingen och inom ett dygn vet vi betydligt mer och Riskutfärdandet kan då övergå i en regelrätt varning. Läget just nu är att så gott som hela Götaland och östra delen av Svealand upp emot Stockholm kan komma att beröras.

Följ händelseutvecklingen här och i övrig massmedia för att få det senaste uppdateringarna!

Skribent: EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter