.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 december 2017 23:41
Dags för Gemenidernas topp 2017!

Med sina ibland över 100 meteorer per timme från en mörk himmel är Gemeniderna en av de mest tillförlitliga meteorskurarna under året. Kan du bara placera dig på ett mörkt ställe, gärna liggande i en solstol eller liknande kan du kommande nätter njuta av ett naturligt juleljus-fenomen. 

Skuren startar redan den 4 december med ett fåtal meteorer per timme och sträcker sig till och med den 16 december. Under tiden ökar antalet först långsamt, sedan snabbare, till en topp natten till den 14 december varefter den avtar igen. Meteorerna har sin radient (ser ut att komma ifrån) ett område strax ovanför stjärnan Pollux i stjärnbilden tvillingarna (Gemeni). Därför kallar vi skuren Gemeniderna.

10-120 meteorer i timmen

Vid meteorskurens peak (13-14 december) kommer man kunna se allt ifrån 10 till 120 meteorer i timmen. Månen är i övergång till nymåne (ca 16% belyst) och klättrar ovanför horisonten ca kl. 03.50 i sydostlig riktning. Det betyder att den inte kommer störa meteorshowen nämnvärt.

Se månens upp- och nedgångar för flertalet orter i landet.

Observera att de förekommer på hela himlen även om det om möjligt är praktiskt att ligga med fötterna mot Tvillingarna så att du kan spåra meteorerna bakåt till den punkt de kommer ifrån. Finner du meteorer som kommer från andra riktningar så är de från andra aktiva skurar eller ensamma korn som har helt andra banor.

Att observera meteorskurar

Vill du ut och titta på skuren rekommenderar vi att du söker upp en så mörk plats som möjligt. Välj gärna en plats med mycket fri himmel så att du inte har träd eller liknande i vägen. Har du tillgång till liggunderlag eller solstol så ligg ner på marken och njut av skådespelet.

Fotografera skådespelet

För att fotografera skådespelet kan du använda dig av en systemkamera, på stativ, med normalobjektiv eller kanske lite kortare. Exponera på ISO400 (eller kanske 800 om du har riktigt mörk himmel). Ta femminutersexponeringar. Stjärnorna kommer bilda korta spår. men får du en meteor på kortet kommer den att vara rak och inte svagt böjd som stjärnorna. Den kommer sannolikt vara längre och riktad åt ett helt annat håll.

Historia

Gemeniderna verkar ha uppkommit ganska plötsligt runt 1860. Astronomerna R.P. Greg (England) och B.V. Mars och A.C. Twining (USA) upptäckte skuren oberoende av varandra 1862. Året efter 1863 tecknade A.S. Herschel ned  att han observerat meteorer från samma område. Detta samt tre "eldklot" från samma riktning. De första åren var skuren relativt svag men antalet ökade medan åren gick. Under 1890-talet konstaterades över 20 stycken i timmen varav vissa var ljusa och grönaktiga i färgen.

Källor: KlaraSkyar.se (Arkiv) och Stjarnhimlen.se

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter