.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 december 2017 22:05
Vintersolståndet 2017 och julväder!

Det närmar sig jul och så även ljusare tider i och med vintersolståndet. Hittills har december varit relativt mild, med en medeltemperatur över det normala i hela landet. Undantaget är västra Svealand som har haft något kallare än normalt. Frågan som många ställer sig just nu är om det kommer att bli en vit jul eller inte. Vi ger en hint om julvädret längre ner i artikeln.

Vintersolståndet

Torsdagen den 21 december kl. 17.28 inträffar årets vintersolstånd. Kring detta datum är dagarna som kortast och nätterna som längst på norra halvklotet och det är nu som solen står som lägst på himlen. I den nordligaste delen av landet går inte ens solen upp ovanför horisonten, så här är det mörkt dygnet runt. Läs mer om de olika solstånden här.

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Vit eller grön jul?

Vädret kommer vara väldigt växlande dagarna framtill julafton vilket betyder att osäkerheten är rätt stor. Under onsdagen kommer vi ha ett frontsystem som sträcker sig från Värmland upp till Västerbottens kustlandskap. I framförallt Västerbottens läns inland och kustland kan det bli mycket besvärligt med svår ishalka i samband med underkylt regn, vilket vi har lagt en nivå 2-varning för. Fronten gränsar av den kalla luften mot den milda.

Under torsdagen rör sig fronten söderut och nu blir det minusgrader mitt på dagen över hela Svealand men fortfarande åtskilliga plusgrader i Götaland. Fronten försvagas så det lär inte bli någon nederbörd i samband med denna. På fredag i stort sätt samma läge.

Dagen före dopparedagen drar ett snöfallsområde in över större delen av landet, troligtvis med regn längs kusterna i söder och kanske även i Skåne och en bit innanför västkusten. Det ser inte ut att komma några jättestora mängder snö, på sin höjd 1-5 cm och kanske 10 cm i Norrland.

På julaftonen ser solen ut att kunna skina på många håll när snöfallsområdet har dragit undan men dröjer sig envist kvar i nordost. Gränsen mellan plus- och minusgrader ser ut att gå någonstans över norra Svealand. Längst i norr kan det bli -20 mitt på dagen och i söder mellan +5-8 grader.

Trots att prognosen är osäker är det nästintill säkert att det blir en vit jul i hela Norrland och även i Dalarna. Längre söderut är det även mest troligt att det blir en vit jul över Sydsvenska höglandet. Í västra Götaland, östra Götaland samt östra Svealand är det mycket osäkert och beror helt på hur milt/kallt det blir dagarna innan och om det eventuellt drar förbi något snöfall. I Skåne och Blekinge samt på Öland och Gotland är det inte troligt att det blir en vit jul.

Om prognonserna bara ändras det minsta lilla de närmsta dagarna kan sannolikhetskartan se helt annorlunda ut gällande vit jul på söndag.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter