.:: Just nu
Online: 27 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 mars 2018 08:30
Vårdagjämning i ett ganska bistert (vår)väder!

Vintern 2018 har så här långt varit rejält kall och bister, även längst ned i sydligaste Sverige sedan ingången av februari månad. Ännu så kommer det att bjudas på vinterlika temperaturer ett tag framöver. I Storbrittannien så benämns de båda köldperioderna, (den första i slutet av februari och den andra just nu) för "The Beast from the East" och "The Beast from the East 2.0" 

Men en sak som "bestarna" och kylan ej rår på är att ljuset vinner allt mer terräng för varje dag och tisdag 20 mars så är dag och natt lika över hela jordklotet. Från den 21 mars så ökar dygnets ljusa timmar allt mer fram till sommarsolståndet som i år infaller torsdag 21 juni. Höstdagjämningen infaller i år söndag 23 september och vintersolståndet fredag 21 december. Tack och lov är det riktigt långt tills dess.

Fortfarande kallt och en seg start för våren

Trots att vi faktiskt fick meterologisk "vår" på några stationer i sydligaste Sverige redan den 15 februari, så har det varit riktigt vintrigt efter detta. På många håll i mellersta och norra Sverige ligger snön meterdjup. Detta har medfört att flertalet tak har gett vika för tyngden av all snö. Takläggare, plåtslagare och andra special-entreprenörer för en ojämn kamp mot klockan för att få bort alla snömassorna från taken.
Tyvärr så kommer fler takras att inträffa då snön snabbt suger åt sig fukt, särskilt om det kommer regn på denna. Problemen är flacka eller platta tak som ger vika och inte är byggda för dessa tyngder. Särskilt utsatta är garage, carportar, skolor, djurstallar. Däremot så klarar sig vinklade tak som även kallas för sadeltak denna belastningen på ett helt annat sätt. Vinkeln gör att snömassorna glider av taken.
Vi närmar oss också påsken som är tidig i år vilket innebär att många säkert kan åka till fjällen för att ta skidsemester. Även isfiske kan vara en populär sysselsättning över påsk långt ned i mellersta och möjligen södra Sverige.

När kommer vårvärmen då?

Detta är säkert den stora tiotusenkronorsfrågan många ställer nu. Tyvärr så finns ingen riktig värme i sikte den kommande tiden heller. Det som lättar upp en smula är just solljuset som vinner terräng och gör att dagarna blir allt varmare. Men nätterna ser ut att förbli kalla ännu en tid. Vårvärmen kommer att göra fåfänga försök utan att lyckas ordentligt även den kommande tiden. Detta är kanske bra för snösmältningen i mellersta och norra Sverige som annars kan bli våldsam liksom islossningen.

Snart dags för en ny åsksäsong!

Trots att det ännu är mer eller mindre vinter i hela landet så närmar vi oss onekligen det en del avskyr eller många andra här på EWP längtar efter. Årets första åska och åsksäsongen. Även om det just nu verkar riktigt avlägset dit till denna så kan det hela gå mycket snabbt. Redan i april kan de första bymolnen göra entré då solen sätter fart på luftlagren. I maj så startar våra reguljära åskriskprognoser i vanlig ordning.

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter