.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 mars 2018 20:02
Kall påskvecka och besvärligt längst ned i söder.

Untitled document

Vi är nu inne i påskens tid och är mitt i den så kallade dymmelveckan. Dymmelveckan föregår påsken där starten egentligen är palmsöndagen, söndagen före påskdagen. Veckodagarna är litet annorlunda benämnda: Blåmåndag, vittisdag, askonsdag, skärtorsdag och långfredag innan själva påskafton.

Varning för kraftigt snöfall i sydligaste Sverige!

Men vi börjar med att lägga ut en varning för snöfall som tyvärr kommer att drabba Skåne, Blekinge och möjligen även södra Halland och Kronobergs Län. Redan under onsdagen 28/3 så kom ett besvärligt snöfall över nordvästra Skåne som resulterade i flertalet avåkningar i området. Omfattningen kommer att bli ännu större då ett nytt snöområde tar sig upp från sydväst där detta stöter på den kalla luften vi har just nu.

Risk för ovanligt stora snömängder för årstiden och i kombination med vindbyar!

Ännu så ligger varningar ute för södra Halland och Skåne men dessa kan komma att utökas. orsaken är ovanligt sent och kraftigt snöfall i kombination med hårda vindbyar. Detta är ingen lyckad kombination när vi ska fira påsk och borde ha vår istället. Dessutom så har en del "vår-optimister" lagt på sommardäcken och de som har dessa bilarna bör definitivt lämna dessa hemma. Vägarna riskerar att bli glashala med stor olyckrisk som följd. Trafikanter här bör vara ytterst uppmärksamma på väglaget!

Kallt i hela landet, särskilt nattetid...

Ja den sena vintern vill ej ge upp greppet ännu vilket innebär att påsken kommer att bli allmänt kall i så gott som hela landet. Främst så märks detta under nätter, morgon och förmiddag. men solen värmer på och det kan bli en hel del plusgrader främst i södra landsänden på eftermiddagarna. I norra delarna av landet blir det fortsatt minusgrader även dagtid. Dessutom så är påsken tidig i år mot förra året 2017.

Fortsatt goda möjligheter för vinteraktiviteter i nästan hela landet!

På många håll så anordnas tillställningar i samband med påsken och i södra Sverige är de så kallade konstrundorna mycket populära. Konstnärerna öppnar upp sina hem och privata gallerier för allmänheten. Även större galleri slår upp portarna för våren och inte helt ovanligt så ramas det hela in av möjligheten till en god fika, vilket kan vara ytterst välkommet denna kylslagna påsk.

Varning för svaga isar!

Annars så är chanserna till att åka skidor osedvanligt goda denna långhelg och många backar, även längst ned i söder har öppet. Man kan även bege sig ut på isarna men dessa kan vara väldigt farliga om solen gassar mot en mörk is-yta. Då uppkommer den spröda stav-isen även kallad pipis som brister vid minsta belastning. Var därför ytterst försiktig vid skridsko, skidåkning eller vinterfiske på naturisarna!

Vad är en dymmel?

En "dymmel" var i gamla tider en kyrkkläpp i trä som ersatte de ordinarie i metall som satt i kyrkklockorna, för att de inte skulle klinga så högt. Dels var detta ett sätt att visa erkänsla för sorgen över Jesu död på Golgata som kulminerar under långfredagen. 

Men även så fick dymmelkläppen en annan uppgift: Man var rädd för att skrämma häxor, troll och annat "oknytt" som det hette på den tiden. Långfredags morgon "när häxorna dansat färdigt på Blåkulla" så sattes de vanliga i metall tillbaka. Av många så  anses "Blåkulla" ligga på ön Blå jungfrun i Östersjön. Men som så mycket annat så är påsken en tradition vi hämtat från Tyskland där ett liknande "Blåkulla" också ska finnas, men då i de södra delarna och Alperna.

Lite om dymmel-veckan ( stilla veckan, passionsveckan) : HÄR

Roligt filmklipp från Prag på "häxor" HÄR

En kall och ostadig påskvecka väntar tyvärr...

Det blir fortsatt kallt vilket innebär att trädgårdsbestyren blir lidande, nu när det är så mycket att göra efter den långa vintern. Torsdagen blir besvärligast längst ned i söder som sagt. Men därefter så blir det soligare i hela landet. Men kylan lär bestå rent allmänt i hela landet över hela påsken.

EWP följer upp väderläget framöver.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter