.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 32


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 mars 2018 09:04
EWP ÖNSKAR ALLA EN GLAD PÅSK!

Untitled document

Alla vi som jobbar med EWP önskar er alla en riktigt Glad Påsk!
Vi hoppas att alla får en riktigt fin fortsättning på helgen.

Risk för besvärligt väder längst i söder, annars fortsatt rätt kallt på många håll!
Efter en riktigt fin långfredag så fortsätter resten av påskhelgen på undefär samma vis.
Men längst ned i söder kan det på nytt bli ett besvärligt väder natten mot påskdagen, då ett nederbördsområde närmar sig från sydväst. Dock så är detaljerna ännu en aning oklara när det gäller detta (snö) oväder.

Litet om påsken och  mat & äggtraditionen:

Påskafton är för de flesta av oss en glad högtid där vi sätter i oss en himla massa ägg, sill, lax, lamm och godis ! Normalt så sätter vi i oss 0,5 ägg per person och dag men just påskafton så stiger intaget till 2,5 ägg per person och dag i olika former! Dessutom så konsumeras från påskaftons eftermiddag fram till sent på påskaftons kväll inte mindre än 6 miljoner ägg per timma!
Seden att äta ägg går tillbaka till det gamla bondesamhället när fastan var slut, grödorna började komma upp och hönsen värpte bättre igen. Ägg är också ett av de bästa och mest proteinrika livsmedlen man kan äta och det visste man givetvis även då.

Idag provas inte bara konventionella hönsägg utan även strutsägg! Denna gigant av ägg motsvarar runt 25 normalstora hönsägg per enhet och tar ca 70 minuter att koka! Runt 20 personer kan utan problem dela på ett strutsägg som smakar exakt detsamma som ett hönsägg.

Inte nog med att vi stoppar i oss mängder av ägg av höns och även kanske struts så konsumeras ett gigantiskt berg av godis i form av såväl ägg som annat, gärna förpackat som ett "påskägg". Detta gör påsken till den viktigaste mat och godishelgen tillsammans med julen! I samband med påsken så förekommer "ägglekar" som äggrullning m.m. lokalt på många håll runt om i landet.
Påsmaten påminner litet om julmaten med ägg och sill, lax och påsk-skinka. Men särskilt lamm och lax är omtyckt påskmat. Vår invandring med nya kulturer gör att en uppsjö av nya mattraditioner har börjat att blandas in i det svenska köket med ett spännande resultat som följd.

Fakta om hönsraser:


Tamhöna (Gallus gallus domesticus) är en mycket vanlig typ av fjäderfä och den domesticerade varianten av röd djungelhöna (Gallus gallus). Tamhöns hålls för köttproduktion, äggproduktion eller som prydnad. En hane kallas för tupp, en hona för höna och en unge för kyckling. I Europa är idag ca 180 raser listade och på andra världsdelar finns fler av dessa. Hönsraserna uppvisar en stor variation vad gäller morfologi.
Mer om detta finns via länk till Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tamhöna

Påskharen:

Symboliserar en tradition som är vanligare längre ner i Europa. Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med (påsk)ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen.

Påskfyrverkerier och påskeldar: 

Särskilt i västra Sverige är det en stark tradition men som nu är på väg tillbaka. Eldar förekommer dock från södra Halland och upp genom Bohuslän, men även lokalt på andra håll förekommer påskeldar. I samband med dessa så har det i långliga tider skjutits raketer och tidigare även smällare, som dock numera är förbjudna. Men nu så slopar allt fler handlare fyrverkerierna av olika skäl. Det mest framträdande är förstås alla skadefall och tyvärr även dödsfall fyrverkerierna orsakar. Nästa är att många djur, särskilt hundar tar skada av smällandet som dessutom är illa ur miljöhänsyn. Fyrverkerier innehåller många farliga kemiska ämnen som inte bör komma ut i naturen. Men det mest oroande är de senaste årens felaktiga användande av fyrverkerier som ”vapen” vilket tyvärr direkt innebär att fyrverkerierna förvandlas till farliga redskap. Därför så snabbutreds ett totalstopp för fyrverkerier hos allmänheten, särskilt efter händelserna det senaste nyåret runt om i landet.

Mer om påsken…

Mycket finns att läsa och lära om påsken som främst är en kristen och judisk högtid.
Länk till Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk

Skribent: Swen Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter