.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 april 2018 22:20
Med värmen har den meteorologiska sommaren anlänt!

Vi har haft några riktigt varma dagar när luft från Afrika har svept upp över stora delar av Västeuropa och även delar av Skandinavien. Det har till och med varit så varmt att den meteorologiska sommaren har anlänt till flera ställen i Götaland och även Svealand, lokalt extremt tidigt. I spåren av det varma vädret har nu en rejäl vårflod kommit igång och väntas kulminera i början av nästa vecka.

Högsommarvärme där inte dimman finns

Efter en lång och trevande vårvinter med ständigt kyliga vindar har äntligen varmare luft strömmat in. Tvåsiffriga plusgrader har förekommit långt upp i norra Norrland och i södra Sverige har temperaturen klättrat över 20-gradersstrecket, där inte dimman har legat. Främst kustnära områden har berörts av en hel del dis och dimma vilket gör att temperaturen här blir långt ifrån några 20 grader.

När den varma och fuktiga luften från kontinenten strömmar upp över hav/större sjöar så avkyls denna i och med det kalla havsvattnet. Ibland drar dimman även en bit in över land och då hindrar den all värmeutstrålning från solen och medför därmed att temperaturen hålls nere. När ett område en bit innanför kusten kan ha soligt och 25 grader kan en plats intill kustbandet ha svårt att ens nå 10 grader, just därför att här har dimman dragit in från havet.

Detta scenario har vi sett mycket de senaste dagarna längs våra kuststräckor i södra Sverige.

+27,2 grader i Oskarshamn i fredags

I går, fredag, kulminerade värmen och det blev hela +27,2 grader i småländska Oskarshamn. Även i Svealand fanns högsommarvärme med +25 grader i Södertälje, i södra Norrland +20 grader i Sundsvall och i norra Norrland +14 grader i Umeå. 

Högsommarvärme räknas som +25 grader eller mer.

Aldrig varit så varmt så tidigt på året

Fredagens +27,2 står i en klass för sig historiskt. Det har nämligen aldrig varit så varmt så tidigt på året. Det tidigare rekordet var på +25,5 grader i Osby 15 april 1952. 

Däremot består det svenska aprilrekordet som är +29,0 grader som uppmättes i halländska Genevad den 27 april 1993.

Den meteorologiska sommaren har anlänt

I Lund (16 april), Malmö (16 april), Horn (17 april), Gladhammar (17 april), Kalmar (17 april), Oskarshamn (17 april) och Stockholm (17 april) har sommaren anlänt, i alla fall den meteorologiska. Här har dygnsmedeltemperaturen varit över 10,0 grader i fem dygn i sträck. Lokalt är det extremt tidigt eftersom man räknar det första dygnet av fem som ankomstdatum (i detta fall datumet inom parentes).

I Stockholm startade man mätningarna 1756 och det har bara hänt en gång tidigare att sommaren har anlänt innan 17 april, år 1806 närmare bestämt.

I övrigt är det vår i hela landet utom i delar av Lapplandsfjällen och nordligaste Lappland där vintern fortfarande hänger kvar.

Årstiderna den 21 april. Röd=sommar, gul=sommartemperatur, grön=vår, beige=vårtemperaturer, blå=vinter. (SMHI)

Kraftig vårflod

Värmen har även slagit till negativt mot vattennivåerna. Den snön som finns i den mellersta delen av landet smälter snabbt och därför har SMHI gått ut med en klass 2-varning för delar av Bergslagen där det råder mycket höga flöden i små och medelstora vattendrag. Varningen gäller inte reglerade och stora vattendrag och väntas nå sin kulmen i början av nästa vecka.

Denna varningstyp ingår inte i EWP:s varningssystem, varför vi inte går ut med en varning om detta, rent grafiskt.

Flödesvarningar. Orange=klass-2-varning, gul=klass 1-varning. (SMHI)

Bakslag

Den varma luften har dragit undan och kvar blir lite mer normala vårtemperaturer. På måndag attackerar en front västerifrån med regn och även snö, vilket inte är optimalt med tanke på ovannämnda vårflod. Dagstemperaturen i Svealand kanske bara hamnar på kring +5 grader. I fjällen får man räkna med snöfall. 

Senare i veckan stabiliseras vädret och solen får mer utrymme att visa sig, men det blir inga 20 grader, långt ifrån. Kanske inte ens 15.

Bild: Melina Svendén, Mönsterås.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter