.:: Just nu
Online: 2 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


29 april 2018 20:59
Alla besökare önskas en fin Valborg och 1:a maj!

Valborg är här och även den ljusa tiden som många av oss rejält vintertrötta människor längtat efter då vintern varit hård och långdragen. Detta i sig är anmärkningsvärt då även sydligaste Sverige fick ett par rejäla vintermånader om än senkomna. Februari och mars blev rejält kalla och längre norrut har vintern rasat ända sedan december.

Men... "Vintern rasat ut bland våra fjällar,drivans blommor smälta ner och dö." Detta är inledningstexten till kanske den mest sjungna och kända melodin för att hylla vårens ankomst på Valborg. Vi kan även i år lägga en osedvanligt kall april bakom oss och förhoppningsvis så kommer majsol le. Dock så har södra och mellersta Sverige fått ett par rejäla varmluftspuffar och ganska hyggliga temperaturer under april faktiskt.

Smolk i glädjebägaren för Valborg i södra och västra Sverige...

Tyvärr så ser Valborg ut att bli en blöt historia för södra och västra Sverige då en kallfront tar sig in med en hel del regn som kan bli segdraget. Dock så kan vädret börja rätt angenämt för sydöstra Sverige med sol och värme. Men snabbt så tar sig en front in med såväl sammanhängande regn och skurar. Dessa kan vara lokalt kraftiga och möjligen innehålla åska. Från Skåne, delar av Småland, Bohuslän och Värmland blir det efterhand regn eller stor risk för regn vid majbrasorna. Dessutom är det risk för att det blir blåsigt.

Allt bättre väder längre norrut i landet...

I mellersta delarna av landet ser det ut att bli upphåll och därmed goda chanser för bra väder vid majbålet. Man ska dock tänka på brandfaran i skog och mark där torrt fjorårsgräs snabbt kan innebära en allvarlig brand utom kontroll så bålet ska planeras med noggrannhet.  Dessutom så ska erforderlig släckmateriel finnas nära till hands om olyckan skulle vara framme ändå.

En annan viktig sak är att bålet ska samlas ihop precis före Valborg, helst samma dag för att inte djur som igelkottar, fåglar med mera inte ska råka illa ut.

Sämre i norr - Risk för snöblandat regn!

Längre upp i Norrland så ser vädret tyvärr ut att vara sämre även där då det är risk för regn och även snö och snöblandat regn. Sverige är avlångt vilket märks på våren och hösten extra mycket...

Stor brandfara lokalt på många håll!

Dock så ska man tänka på att det på många håll är riktigt torrt i markerna och att risken för okontrollerad brand kan vara överhängande. Något man ska tänka på om man anordnar majbrasan i egen regi!

De ljusa nätternas tid är här!

Många har säkert längtat efter denna tiden som nu tar början på allvar. Vårt grannland Danmark har ett särskilt begrepp för vad vi fritt översatt skulle kunna benämna som "skymningsmörker". Skymningsmörker innebär att solen nu står så högt att inte ens på natten blir det helt mörkt och ovanför polcirkeln så är ju detta mer känt som midnattssol.

I själva Danmark, Grönland undantaget så har man ej midnattssol men väl så kallat skymningsmörker som på danska heter "tusmørke. Detta har infallit ´för hela Sveriges del den 8 maj och då blir det inte helt mörkt någonstans i vårt avlånga land. Detta märks allt mer ju längre norrut man kommer förstås. Oavsett vilket så är den ljusa tiden här och i juni månad till juli månad så går solen ej ned alls norr om polcirkeln. I Danmark skiljer man mellan astronomiskt, nautiskt och borgerligt skymningsmörker. Läs gärna mer om detta via länken nedan.

Läs DMI:s artikel om skymningsmörker HÄR

Nu startar åskriskprognoserna!

Nu till 1:a maj så inleds vår dagliga bevakning och de dagliga åskriskprognoserna. Åskan som både är älskad och hatad av så många berör oss alla. Oavsett vilket så har du som besökare nytta och glädje av dessa åskriskprognoser. Som vanligt och beroende på vädertypen så är de inledande 2-3 veckorna i maj ofta rätt så "åskfattiga". Kulmen brukar nås från mitten av juli och till inledningen av augusti rent allmänt med de flesta åskvädren. Därför så är starten på EWP något uppdelad där följande regioner startar 1maj: Östra Svealand, Västra Götaland och Östra Götaland. Övriga regioner som Västra Svealand samt Södra och Norra Norrland startar först 15 maj.

Något om Valborgsmässoafton ( Källa - Wikipedia): 

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar.

Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Läs hela artikeln om varför vi firar Valborg HÄR

Alla besökare önskas en riktigt fin Valborg och första maj!

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter