.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 maj 2018 22:41
Högsommarvärmen får tillfälligt besök av regn och åska

Hela landet badar just nu i solsken och sköna temperaturer. Äntligen har värmen också letat sig upp över Norrland där Torpshammar i Medelpad fick hela +26,4 grader idag. Allra varmast fick Göteborg med +26,6 grader. I morgon torsdag kan den 25-gradiga luften nå ända upp till Norrbotten och i sydväst ytterligare lite varmare. Säsongshögsta är +27,2 och vi kommer troligen att slå det i morgon.

Men oroligt väder i antågande!

I väster börjar orolig luftmassa närma sig med fronter och nederbörd. Detta kommer först och främst att märkas i västra Götaland med växande stackmoln under torsdag eftermiddag. Dessa kan komma att utvecklas till lokala åskväder under sen eftermiddag/kväll över Västergötland och i trakterna kring Vänern. Mer sammanhängande regn och åska hör ihop med fronten som ännu inte har kommit in över Sverige.

Vid midnatt kommer kallfronten in mot västkusten med splittrat regn och möjligen också åska. Fronten rör sig sedan österut och kommer under eftermiddagen ligga nord-sydligt genom de inre delarna av Svealand och Götaland. Längs denna kommer sannolikt åskväder blossa upp under dagen med en rörelse norrut. Vissa åskceller kan bli intensiva och kraftiga, men exakt var dessa dyker upp är i nuläget omöjligt att svara på.

I samband med åskan kan det säkerligen förekomma rikliga regnmängder, men med väldigt lokala variationer. 

Exakt hur långt österut fronten når är i nuläget fortfarande ganska osäkert och beror på hur mycket det mäktiga högtrycket i öster håller emot. Men det troliga är att den endast når de inre delarna innan den kommer att vända tillbaks västerut igen.

Högsommarvärmen tillbaka igen!

På lördagen ligger fronten still nord-sydligt genom de inre delarna av landet, men under försvagning. Enstaka åskskurar kan förekomma längs med denna.

Fronten vänder sedan tillbaka västerut och varmluften får fritt spelrum igen med högsommarvärme på söndag i södra Sverige och gott över 20 grader i norr.

Följ våra åskriskprognoser här på hemsidan det närmsta dygnet. Vi uppdaterar och bevakar så fort när tid och möjlighet ges!

(Arkivfoto)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter