.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 33


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 maj 2018 11:46
Extremt torrt i skog och mark - eldningsförbud på flera håll

Säsongen för gräsbränder är över i hela Götaland och södra Svealand. Här har nytt, fuktigt, årsgräs vuxit fram. Däremot längre norrut i norra Svealand, hela Norrland, utom fjälltrakterna, råder lokalt mycket stor risk för gräsbränder där ännu det torra fjolårsgräset är framme.

Skogarna torkar upp snabbt

I södra Sverige är det nu istället säsong för skogsbränder och just har vi ett läge där flera kommuner har gått ut med totalt eldningsförbud. Detta för att det är extremt torrt i just skog och mark. 

Det är som torrast från Bohuslän ner över Västergötland och Skåne samt upp över södra Småland, Östergötland och Mälardalen. Även på Gotland är det extremt torrt.

Det råder eldningsförbud i flera kommuner, bland annat i Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar och Surahammar. 

Är det eldningsförbud i din kommun? Enklaste sättet att ta reda på det är att kontakta respektive länsstyrelse eller besöka hemsidan. Du kan också hålla koll på SMHI:s brandriskprognoser för fem dygn framåt

Lindring av torkan

Framåt helgen kan det bli en liten lindring av torkan i södra Götaland när regn drar in. Skogsbrandrisken ser dock ut att bestå i Svealand och norra Götaland. 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter