.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 maj 2018 07:52
Skogsbrandrisken förvärras - inget regn i sikte

Det har varit en extremt varm och torr majmånad som har gjort att faran för både skogs- och gräsbränder är mycket stor i hela landet utom i fjällen. Då vi inte får något regn i södra Sverige alls resten av veckan förvärras läget och skogsbrandrisken ser just kring helgen ut att bli extremt stor på de flesta platser i Götaland och Svealand.

Väldigt lite nederbörd

Kombinationen lite nederbörd med långvarmt värme har gjort att det är knastertorrt i skogarna vilket ställer till det för inte minst lantbrukarna som är i akut behov av regn, mycket regn. Smålandskusten och norra Öland är de platser som knappt fått någon mätbar nederbörd alls under månaden.

Medeltemperaturen 1-22 maj ligger mycket över det normala i exakt hela landet, i allmänhet 4-6 grader varmare än normalt. Eftersom de resterande dagarna av maj ser ut att vara fortsatt mycket varma så kan siffrorna bli ännu högre. Kanske att vi får en rekordmånad.

Eldningsförbud på många håll

I spåren av torkan har flera kommuner utfärdat eldningsförbud, bland annat på Gotland, i stora delar av västra Götaland, Jönköpings län, Blekinge län, Kronobergs län, Uppsala län och hela Dalarnas län. Kontakta din länsstyrelse för närmare information om eldningsförbud i din kommun.

Eldningsförbud brukar normalt innebära att det är förbjudet att göra upp all typ av eld i skog och mark. Grillning i trädgården brukar dock vara tillåtet men här måste man vara extremt försiktig och ha vatten nära tillhands, om det skulle slå gnistor på marken. I vissa fall kan länsstyrelsen i samråd med räddningstjänst förbjuda grillning och även bevattningsförbud.

Kanske över 30 grader i helgen

De senaste dagarna har flera skogsbränder rapporterats in, bland annat en söder om Skinnskatteberg i Västmanland. Här brann det ungefär ett lika stort område som 30 fotbollsplaner innan räddningtjänsten och hemvärnet fick kontroll över branden och kunde lämna över släckningsarbetet till markägaren under tisdag kväll. 

Som jämförelse brann ett område lika stort som 25 000 fotbollsplaner i den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Temperaturen stiger och till helgen och i början/mitten av nästa vecka kan vi sannolikt se temperaturer över +30 grader i södra och mellersta Sverige, vilket i så fall skulle bli nytt säsongshögsta. Så ännu ser vi inget slut på värmen och torkan.

LÄNK till SMHI:s brandriskprognos 5 dygn

LÄNK till SMHI:s medeltemperatur 1-22 maj

LÄNK till SMHI:s månadsnederbörd 1-21 maj

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter