.:: Just nu
Online: 27 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 maj 2018 20:14
Avbrott med regn och åskskurar i sydligaste Sverige!

ETT VÄLKOMMET AVBROTT MED REGN OCH ÅSKSKURAR!

Detaljerna har nu klarnat betydligt gällande vädret under veckoslutet! Det BLIR risk eller chans till flertalet regn och åskskurar rent allmänt upp till de mellersta delarna av regionen. De norra delarna av regionen lär få fortsatt torrt och mycket varmt som sagt.

OKLART VAR REGNET OCH ÅSKAN HAMNAR OCH EXAKT HUR KRAFTIG ÅSKAN BLIR.

När åska kommer i skurar så är läget alltid svårbedömt men scenariot är följande: Under natten mot lördag och tidig morgon lördag morgon kommer ett band med skurar in från sydost med början i Kalmar Län. Under dagens lopp så triggar solen dessa skurar att växa kraftigt på höjden, så kallad konvektion och skurarna kan lokalt bli kraftiga! Skurarna sprider sig sedan över hela Blekinge, Kalmar Län södra delarna inklusive Öland, Kronoberg, vidare bort över Skåne, södra Halland och möjligen  södra delarna av Jönköpings Län.

NYTT NEDERBÖRDSOMRÅDE MED INSPRÄNGDA ÅSKCELLER NATTEN MOT SÖNDAG!

Under sena kvällen och natten så fylls det på med en smal front som lokalt kan innehålla åska och en del regn inom samma område. Denna front ligger kvar ända in under måndagsdygnet och kan då kanske förskjutas lite norrut och även beröra områden i Jönköpings Län. Därefter så stärks högtrycket på nytt och värmen återkommer, kanske med ännu högre temperaturer!

För åskrisken just i ditt område se åskrisken i västra eller östra Götaland!

ANNARS FORTSATT OSEDVANLIGT VARMT OCH TORRT!

Vädret maj 2018 är synnerligen besynnerligt med i princip full högsommar. Många kan verkligen njuta av den ena soliga dagen efter den andra. Man får verkligen leta långt tillbaka i tiden för att hitta ett mäktigare högtryck än detta. Man kan skämtsamt tala om "En barndoms-sommar med ständigt soliga dagar"! Detta är förstås väldigt kul och på många håll så börjar badvattnet på allvar nå behagliga temperaturer i sjöar och hav.

Men som allt annat så har medaljen en baksida och det är dels torkan som är mycket svår med risk för allvarliga skogsbränder. (-Se artikel på startsidan.) Även grundvattennivåerna börjar nu bli oroväckande låga och många gräsmattor lyser redan gult och brunrött i torkan. Men även de höga temperaturerna får vi varna för och det gäller särskilt för äldre och sjuka, som tål värmen sämre. Risken finns att vi kan nå +30 eller lokalt mer den kommande perioden.

MAJ 2018 - VARMAST NÅGONSIN I SVERIGES HISTORIA?

Nu är meterologiska institut, forskare och allmänheten ytterst spänd på vart denna resan i maj ska sluta. Även grannländern är spända på händelseutvecklingen eftersom högtrycket är mycket stort och mäktigt och därmed på verkar stora delar av nordväst Europa. Som danska DMI (Dansk Meterologisk Institut) uttrycker det: "Maj har lagt in rejält i kakelugnen för att resultera i alla tiders värmerekord (i maj månad)"!

Situationen är oerhört bisarr som härlig då alla tiders sommar redan prickas av i "checklistan". detta efter en vinter som blev oerhört sen och märkvärdig även denna. EWP lär få återkomma till både det ena och andra för maj som nu kanske kan bli dramatisk på sluttampen. Vissa av oss har även färskt i minne att faktiskt även april månad slutade med dunder och brak. Men här är skillnaden att värmen och högtrycket återvänder några dagar innan vi vänder blad för juni och den första sommarmånaden. Månde inte sommaren "ta slut" med maj bara...

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter