.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 maj 2018 22:10
Stockholm Marathon i 31-gradig värme på lördag

Den på många sätt extrema majmånaden börjar gå mot sitt slut. Det kommer att vara många olika rekord som kommer att slås, bland annat för värme, antalet soltimmar och torka. Det finns några platser som överhuvudtaget inte fått något regn alls på över en månad.

Sammanfattning 1-30 maj

  • Temperatur: För att summera temperaturerna dygnen 1-30 maj kan vi konstatera att det har varit mycket varmare än normalt på alla håll och kanter. Medeltemperaturen ligger 4-8° över det normala, med störst överskott på ett par platser i Dalarna, Härjedalen och i Närke.

Den hittills högsta temperaturen för månaden uppmättes onsdagen den 30:e med +31,1° i Göteborg. Det är den högsta majtemperaturen i Sverige på 100 år eller mer, enligt SMHI. 

TEMPERATURENS AVVIKELSE MOT DET NORMALA (SMHI)

  • Nederbörd: Dygnen 1-30 har hela landet fått mindre nederbörd än normalt, undantaget delar av fjällkedjan som fått mer normala mängder. Västra/södra Skåne, Blekinge, östra Småland, norra Öland och norra Gotland har fått minst nederbörd i procent. Här handlar det endast om någon enstaka procent av det normala, vilket innebär att man knappt fått någon mätbar nederbörd alls i dessa områden under månaden.

NEDERBÖRD I AVVIKELSE MOT DET NORMALA (SMHI)

  • Torkan: Ovanstående, kombinerat med höga temperaturer och soltimmar, bildar per automatik en svår torka. Denna extrema torka är verklighet och har varit det halva månaden eller mer. Onsdagen den 30:e var skogsbrandrisken extremt stor i Götaland och Sveland samt mycket stor upp över östra  Norrland. Eldningsförbud råder sedan länge på de flesta håll där det är som torrast.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gått ut med en uppmaning till extra försiktighet i skog och mark. Minsta lilla gnista kan skapa en stor och svår skogsbrand.

BRANDRISKPROGNOSER 5 DYGN (SMHI)

Hur blir det framöver?

I korta drag, hettan och solskenet fortsätter i södra Sverige i flera dagar utan något regn. I Mellansverige och norrut ökad risk för skurar och åska under framförallt fredagen.

Götaland och Svealand: Här får vi fortsatt strålande sol och mycket höga temperaturer. Allmänt mellan 25-30°. Mot helgen kan vi få ännu lite varmare med möjligen +33-34° grader på några ställen i östra Götaland. Efter måndag 4 juni verkar något svalare luft ta över, men bara tillfälligt för att modellerna vill ha tillbaks denna hetta redan till nästa helg igen. Det är förstås väldigt osäkert.

Mycket oroande, inget regn är dessvärre att vänta i dessa landsdelar kommande 7-10 dygnen. Undantaget kan vara någon lokal åskskur i norra Svealand, men inget som direkt gör någon skillnad på torkan. I övrigt kan någon skur uppstå på eftermiddagarna, men denna lär i så fall nästan dunsta bort innan den når marken.

Norrland: Här blir det något svalare de kommande dagarna och framförallt bakom den åskfront som på fredag väntas ligger över södra och mellersta Norrland. Det finns en kil över Norrlandskusten som kommer få fortsatta högsommartemperaturer. I Norrland väntas temperaturen allmänt ligga mellan 15-25 grader resten av veckan.

Även i Norrland blir det skralt med nederbörd de kommande 7-10 dygnen. Frånsett åskskurarna i södra Norrland på fredag väntas enbast några lokala eftermiddagsskurar som inte heller dessa gör någon skillnad på torkan. De norra fjällen ser dock ut att få in lite mer sammanhängande skurar.

På måndag börjar en kallfront dra söderut genom Norrland med betydligt svalare väder. Kanske bara mellan 0-5 grader i Lapplandsfjällen.

Stockholm Marathon i +31 grader och sol

På lördag, 2 juni, avgörs Stockholm Marathon och för första gången på flera år är loppet fulltecknat (20 000 personer). Loppet är över 4,2 mil långt och det som kommer slå hårt mot löparna är hettan som kommer att ligga som ett lock över huvudstaden. Prognosen säger +31 grader på eftermiddagen och dessutom gassande sol. 


Friidrottsförbundets läkare har i veckan gått ut till olika medier att alla som inte känner sig fullt tränade, eller det minsta osäkra/oroliga att ska avstå från att delta. Detta på grund av den stora hälsorisken med att springa ett så långt lopp i sådan hetta. Det är väldigt påfrestande för hjärtat. 

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter