.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 juni 2018 23:36
Nya bränder, nära Kristinehamn - Brandflyg på väg! (Upd. 6)

UPPDATERAT 10/6 kl. 08.40: YTTERLIGARE EN BRAND NU I KRISTINEHAMN!

Ännu en allvarlig skogsbrand har uppstått, nu i trakterna av Kristinehamn i östra Värmland. Även denna branden är utom kontroll och nu har det kloka beslutet tagits att sätta in brandflyg. Därför så har 2 specialbyggda flygplan från Italien rekvirerats. Dessa flygplan användes även i den svåra branden i Västmanland 2014. De har en helt annan kapacitet än de helikoptrar som Sverige har att tillgå. 

Larmet om skogsbranden kom in klockan 15.39 på lördagen. Sedan dess har branden spridit sig och nio styrkor jobbar med släckningsarbetet. – Den har spridit sig på vissa delar. När man lägger ut slang försöker man omringa branden och under tiden så sprider den sig. Det kan ta lite tid att få fram slang i terrängen, säger Mattias Långström, brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst.

Mattias Långström säger att det är extremt torrt i marken och i luften och att små glödbränder flammar upp hela tiden. Under gårdagen ringde många oroliga lokalbor till räddningstjänsten.– Folk kände brandlukt i sina hus och såg rök från fönstren. Det var folk som kände brandlukt ända från Örebro.

Material delvis från Aftonbladet - Länk till artikeln HÄR


Tidigare 8/6 kl. 12.50 - Kvinna gripen misstänkt för grov mordbrand
Eländet med bränder fortsätter tyvärr i Sala och man misstänker nu att den brand som bröt ut under fredag förmiddag även den är anlagd. En ny skogsbrand har brutit ut i Sala kommun, i området Ömossen norr om Möklinta.

Två stationer är på plats för att arbeta med släckningsarbetet.

– Platsen där det brinner har tidigare bränts av, och nu har det börjat brinna där igen. Men området är omringat av en grusväg, vilket minskar spridningsrisken, säger Ulrika Häggrot vid Storstockholms räddningstjänst.

Vet man varför det börjat brinna igen?


– Det är ingenting vi kan spekulera i, säger Ulrika Häggrot.

Källa: Aftonbladet. Läs hela artikeln HÄR


Tidigare 6/6 Kl. 12,20: På onsdagsförmiddagen (kl. 10.28) greps en kvinna misstänkt för att ha anlagt en av skogsbränderna i Västmanland, närmare bestämt den i Broddbo. Polisen är ännu mycket förtegen kring detta, men kvinnan ska enligt Aftonblandet höras under onsdagen. Hon är misstänkt för grov mordbrand.

Kvinnan var tidigare anhållen i sin frånvaro, men greps alltså nu på förmiddagen.


UPPDATERAT 6/6 kl. 09.14: 

FÖRST SÅ ÖNSKAS ALLA BESÖKARE EN FIN NATIONALDAG!

Under natten har räddningstjänsten mest bevakat de tre skogsbränderna utanför Sala, men under onsdagsmorgonen intensifierades släckningsarbetet på nytt. Branden i Broddbo är ännu inte under kontroll medan de övriga bränderna är inringade.

Under natten har räddningstjänsten mest bevakat bränderna vid Rörbo, Broddbo och Björnmossen/Helgonmossen. Men nu pågår släckningsarbetet för fullt igen, berättar Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms ledningscentral.

– Vid 4-tiden på morgonen började folk dra sig ut mot skogarna igen. Med oförminskad styrka så fortsätter vi släckningsarbetet på de tre platserna där vi har bränder.  De flesta bränderna är inringade. Det är Broddbo vi inte har kommit runt helt och hållet. Men i Rörbo och de två mossarna har vi fått runt folk, slang och vatten på allihopa, säger Johan Winsnes.

Sju helikoptrar finns på plats och vattenbombar och ett 100-tal brandmän jobbar ute vid bränderna. Dessutom hjälper militären och civila till. - Källa SR P4 Västmanland

Länk HÄR

Artikeln uppdateras fortlöpande!

Foto: Från branden i Västmanland 2014 (TT)


UPPDATERAT 5/6 kl. 18.09: Skogsbranden är ännu inte under kontroll och tyvärr så har minst 2-3 nya skogsbränder nu uppstått NORR om Sala i trakterna av Ulvsbo, Broddbo och Saladamm. Dessa bränder ser inte ut att hänga ihop med den ursprungliga branden.

Bränderna är i nuläget ungefär 2-3 fotbollsplaner stora och inte under kontroll. Enligt polisen handlar det om fem brandhärdar.

– Förutom den första branden har vi två eller ytterligare fler brandhärdar i området. Vi håller på att undersöka det nya läget och samlar resurser för det. Den första branden är inte under kontroll och dom här ytterligare bränderna är definitivt inte under kontroll, säger Emil Westerdahl, informationsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Räddningstjänsten tar nu hjälp från andra delar av landet för att släcka de nya bränderna, och försöker klara det utan att insatsen vid branden vid Rörbo påverkas.

Läs mer HÄR på P4 Västmanland.

Artikeln uppdateras fortlöpande!


UPPDATERAT 5/6 kl. 11.39: Skogsbranden är ännu inte under kontroll utan fortsätter att härja i skogarna mellan Ramnäs och Rörbo, strax sydväst om Sala. Enligt räddningstjänsten är den största utmaningen de kraftiga vindarna som råder i området. Tidigt i morse drog fem helikoptrar igång igen med vattenbombning från luften och givetvis fortsätter man med släckningsarbete från marken också. Ett hundratal brandmän deltar i släckningsarbetet nu på förmiddagen.

Ännu är det inte alls en brand i samma omfattning som 2014 då hela 13 800 hektar skog gick åt. Just nu brinner det ungefär 500-1000 hektar. Men det kan ändras fort och man har alltså inte branden under kontroll ännu. Till skillnad från branden 2014 är man redan uppe med helikoptrar som vattenbombar vilket tog drygt en vecka från när larmet kom 2014.

I morse berättade man om att man hade minskat brandområdets yta till ungefär 1 x 1,5 meter.

Artikeln uppdateras.


Ursprunglig artikel: I ungefär samma område som Västmanlandsbranden 2014 rasar just nu en stor skogsbrand som räddningstjänsten ännu inte fått kontroll på. Vid 22-tiden brann ett område på ungefär 2 x 2,5 km. Polisen uppmanar folk att hellre lämna området än att vara kvar.

Branden sprider sig från Rörbo ner till Ramnäs i Västmanland. Vattenbombning från helikoptrar har nu avslutats efter mörkrets inbrott men kommer igång igen kl. 05.00. Räddningstjänst kommer tillsammans med Försvarsmakten fortsätta släcka med slang under hela natten. 46 enheter är utlarmade till skogsbranden. Ca 70 personer från räddningstjänsten jobbar med branden.

- Tommy Wållberg säger till Aftonbladet att man gör allt för att det inte ska bli en repris av branden för fyra år sedan.

Saxat från Sala.se (23.36): "Särskild händelse - skogsbrand: Boende evakueras i tre byar i brandområdet i Rörbo, Sala, i Västmanland. Polisen uppmanar folk att hellre lämna området än att vara kvar. Polisen har inrättat en så kallad särskild händelse och har upprättat en stab, och finns på plats i brandområdet för att samverka med räddningstjänsten. Länsväg 685 som går från Ramnäs upp mot Rörbo kommer spärras av med anledning av branden."

LÄS MER PÅ SALA.se: https://sala.se/?page=message&type=alert&id=15195

SVERIGES RADIO P4 VÄSTMANLAND: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6969743 

Artikeln uppdateras...

Foto: Från branden i Västmanland 2014 (TT)


Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter