.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 juni 2018 22:23
Klassiskt svenskt midsommarväder & Sommarsolståndet.

Nu är vi inne i årets absoluta höjdpunkt när det gäller längden på dygnets ljusa timmar!

Frågan som alla ställer nu på årets kanske viktigaste väderhelg är:

Hur blir vädret på midsommarafton? Svaret är faktiskt nästan exakt detsamma som det var år 2017 och varit såsom så många gånger förr... - Ostadigt! T.o.m. silltillverkaren ABBA (Ej att förväxla med den ständigt populära svenska popgruppen, som nu återuppstått...) hade en träffande reklamsnutt där de firande bar det dukade bordet ut och in från verandan hela tiden. Det ser ut som denna reklamsnutten aldrig blir "omodern"...

Midsommarvädret 2018:

Tyvärr så väntas rätt svalt och ostadigt väder i stora delar av landet, lite varmare verkar det bli i södra halvan av landet. Midsommarafton inleds med ostadigt väder och en liten risk för åska där även torsdagen kan bjuda på lokala skurar och en möjlig åskrisk. Nu är faktiskt regnet välkommet av de flesta efter en nästan osannolik maj och inledning av juni. Det är fortfarande mycket torrt på många håll, särskilt i södra och östra Sverige, långt upp i Norrland. Så regnen behövs men de faller ojämnt fördelat.

Väderläget dag för dag:

Torsdag 21/6 passerar en hel del skurar över Götaland och Svealand som möjligen kan vara kraftiga med inslag av åska. Men prognosmodellerna är osäkra. I mellersta Norrland kan det bjudas på fint väder medan det blir regnigt och rätt kylslaget i norra Norrland tyvärr. Senare under kvällen förstärks ett lågtrycksområde med en hel del välbehövligt regn i södra och mellersta Sverige, som sedan drar österut. I fjällen kan det falla en del regn.

För exakt väder och  åskriskprognoser bör du dock titta på de senaste prognoserna gällande för just DIN region!

Fredag 22/6 (midsommarafton) Talrika regnskurar präglar vädret i södra och mellersta Sverige inledningsvis under dagen på under midsommaraftonen. Nästan hela landet ser ut att få ostadigt väder större delen av dagen med talrika skurar som möjligen lokalt kan innehåla någon åskknall. 

Mot kvällen så stabiliseras vädret  i stora delar av Sverige, utom längst i norr i den nordöstra delen. Därmed så kan enstaka solglimtar förekomma här och var. Möjligen så innebär detta LOKALT att det kan bjudas på bättre väder än väntat.

Men rådet är: Duka SKYDDAT mot väder och vind på midsommaraftonen!

Lördag 23/6 så ser det ut att vara uppehåll inledningsvis, men efterhand kan det komma lite regn i landets mellersta och östra delar. I fjällen blir det risk för snöblandat regn så det är alltså riktigt svalt i den norra landsänden.

Söndag 24/6 så verkar vädret stabiliseras och det kan bli sol på många håll, växlande molnighet därmed.

Tyvärr så går vi rent allmänt mot en delvis ostadig midsommarhelg sammanfattningsvis. Ganska sval och allmänt blåsig. Knappast något vi önskar när sommaren når sin höjdpunkt. Inget är hugget i sten men de flesta prognosmodellerna pekar på ostadigt väder. Men vi har fått njuta av värmen tidigare och tecken pekar nu på att värmen kanske återvänder efter midsommar.

Sommarsolstånd torsdag 21/6:

Klockan 12.07 torsdag lunch är det sommarsolstånd vilket innebär att dagen är som längst! Ovanför polcirkeln är det ljust dygnet runt med midnattssol.

Längre söderut är det skymningsmörker och rätt ljust, även om solen är under horisonten. Därefter så vänder det och vi får allt kortare dagar.

Den 23 september har vi höstdagjämning när natt och dag är lika långa över hela klotet. 21 december 2017 har vi vintersolstånd och det går åter mot ljusare tider.

Så redan från nu går vi åter mot mörkare tider efter årets kortaste natt i södra Sverige, natten mellan onsdag och torsdag 20-21/6.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter