.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 juni 2018 09:20
Jordskalv med epicentrum åtta kilometer öster om Skara

UPPDATERAT KL. 10.02: Det står klart att morgonens skalv har väckt och oroat många i ett stort område söder om Vänern. Ett sådant här kraftigt skalv inträffar ungefär en gång per år i Sverige, säger seismolog Björn Lund till Sveriges Radio.

Vi har fått in flera rapporter på vår Facebooksida:

Tobias Ozzy Albinsson (Kinnekulle): "Vi vaknade av det på Kinnekulle. Rejält skakande å bullrande. Vi bor i ett gammalt hus å det knakade rejält".

Susanne Jonasson (Lidköping): "Det mullrade ca 10 sekunder och glasen vibrerade i bokhyllan"

Malin Holmblad (Mariestad): "Det började med ett dovt ljud sen började fönstren att skallra och köksstolen gungade till när vi käkade frukost i Mariestad"

Sara Prytz (Varnhem): "Högt mullrande hela huset skakade. Porslinet skramlade och en ljuslykta åkte ner från bokhyllan. Var svårt att stå på golvet utan att vingla."

Emmy Hellberg (Götene): "Både jag och min sambo vaknade av det eftersom sängen och hela huset skakade rejält och det mullrade, först dovt och sen högre. Vi bor mellan Skara och Götene."

Listan fylls på efterhand...


Kl. 07.49 på midsommardagens morgon vaknade flera hushåll i sydvästra Sverige av skakningar och muller. Anledningen är inte ett åskväder utan faktiskt ett jordskalv som har inträffat med epicentrum cirka åtta kilometer öster om Skara i Västergötland. Räddningstjänsten har inte fått in några samtal och man har inga uppgifter om skadade människor.

Magnitud 3,0 på richerskalan

Den preliminära magnituden beräknas till 3,0 på richterskalan, säger SNSN på Uppsala universitet till SVT. Det är ett relativt kraftigt skalv för att vara i Sverige. 

Texten uppdateras.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter