.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 juni 2018 17:52
Torkan slår till på nytt i södra och mellersta Sverige!

Sommaren och även senvåren 2018 kommer att gå till historien som en av de märkligaste genom tiderna. Sommaren som knappast visade sig alls under 2017 i stora delar av Sverige har verkligen slösat med sitt ymnighetshorn av sol och värme. Därmed så har solresorna varit osedvanligt billiga medan det är sol och bad all massé på hemmaplan. Det var dock svalare och blåsigare över midsommar och även en del regn och någon åskknall. Men nu är det på nytt riktigt varmt dagtid med temperaturer upp emot +27 grader, lokalt kanske mer i sydvästra delarna av landet.

<<< Bild - Gulnande sädesfält i skånska Barkåkra nordväst om Ängelholm 26 juni 2018.

Omfattande torka riskerar att på nytt öka risken för omfattande skogsbränder och sinande grundvatten på många håll...

Medaljen har alltid en baksida och då det varit mycket nederbördsfattigt utom i delar av Norrland så ökar brandrisken på nytt. Detta innebär risk för skogsbränder som om man har otur med vindarna kan bli omfattande. De brandflygplan som lånades av Italien har återvänt dit, då situationen även där är besvärlig.

Grundvattnet sjunker raskt och många med främst egna grävda brunnar har nu sett dessa sina och telefonerna går varma hos VVS-firmor och brunnsborrnings-företag där man måste öppna nya vattentäkter. Som om detta ej var nog så torkar nu grödorna bort och det kan bli allvarlig missväxt. På bilden så visas rågåkrar utanför Ängelholm i Skåne 26 juni 2018. Normalt skulle sädesslagen ännu vara mörk gröna men nu är dessa gula, nästan en månad för tidigt och kornen i axen är små. Det hela är allvarligt. Dessutom så är fodret för många djur på upphällningen, främst mjölkkor som riskerar att nödslaktas. Nu arbetar slakterier och lantbruksorganisationer och större gårdar med att försöka få en omfördelning av djuren med transporter till områden med ännu bra tillgång på bete. Ett bra och innovativt förslag i detta nödläge.

Rekord-gamla varningar för brand ligger kvar på EWP!

Ett annorlunda och mindre lustigt rekord innehar de varningar för brand som ligger ute på EWP. Dessa är nu mer än månads-gamla och lär tyvärr kvarstå ett bra tag till och sannolikt även behöva utökas.
Se varningar HÄR

Hur blir vädret framöver? - Regn eller ej?

Trots den härliga värmen och solen så längtar de flesta efter regn men i skrivande stund lär endast delar av Norrland få regn den kommande tiden. Orsaken är att jetströmmen styr lågtrycken norr om Sverige och där hamnar regnen. Istället förs varm luft upp i omgångar främst från Iberiska halvön (Spanien och Portugal). Men på sikt kan kanske möjligheten för regn öka i mitten - slutet av juli och det kan då bli tal om kraftiga regn och åskskurar...

 

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (4):
Fler nyheter