.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 juli 2018 22:43
Chans till regn under måndagen - annars fortsatt torrt

För att lindra den extrema torkan som råder i praktiskt taget hela landet krävs flera dagars ihållande regn, rejäla rotblötor alltså. De kommande dagarnas skurar räcker inte, även om de på väldigt lokala håll kan ge 20-30 mm och kanske mer än så. Det lindrar torkan och brandrisken för stunden men det torkar snabbt upp igen. 

Regn under måndagen

Natten till måndag förstärks ett regnväder över trakterna kring Jämtland och Härjedalen som under dagen sprider sig söderut under tillfällig försvagning. Till eftermiddagen återaktiveras skurarna igen över inre och västra Götaland som kan vara mycket kraftiga och ge stora regnmängder på kort tid. Har man otur kan det dessvärre leda till översvämningar i källare o.s.v. Men skurarna uppträder lokalt och regnmängderna varierar mycket från en plats till en annan. Redan till inledningen av kvällen tappar skurarna sin kraft.

I vissa av skurarna kan även åska finnas insprängt och möjligen kan den i inlandet vara kraftig.

Högtryck och torr luftmassa

De följande dagarna ser ut som de flesta har gjort hittills denna vår och sommar, d.v.s. soligt eller bara lätt molnighet med temperaturer på omkring 25 grader på de allra flesta håll. Möjligen kan lokala eftermiddagsskurar uppträda lite varstans, men inget som direkt kommer ge någon effekt på torkan och brandrisken tyvärr. 

Åskrisken ser ut att bli rätt så beskedlig i den fortsatt torra luftmassan. För att t.ex. värmeåskväder skall uppstå krävs labil och fuktig luftmassa vilket vi inte kommer att ha de närmsta dagarna - och har varit en bristvara under större delen av våren och sommaren.

Vi har dock lågtryck i periferin som skulle kunna ta en bana in mot Sverige om modellerna ändras. Men det ser ut som om att högtrycket är för starkt för att kunna hålla emot de flesta av fronter och lågtryck.

Med risk att bli tjatig, tänk på brandfaran!

Våra brandriskvarningar för delar av Sydsverige är rekordgamla (utfärdades i maj) och gäller i allra högsta grad fortfarande. Brandriskvarningarna gäller dessutom i hela landet utom i fjällen. Den 5 juli gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap "MSB" ut med ett s.k. myndighetsmeddelande för att varna allmänheten om den extrema brandrisk som råder. 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter