.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 juli 2018 22:40
Brand på mer än 80 platser i Sverige! - Uppdaterat 17/7

Den ytterst extrema och svåra torkan ger allt mer ofattbara konsekvenser med sinande brunnar och framförallt svåra skogsbränder. Det brinner enligt uppgifter nu på runt 80 olika platser runt om i Sverige! Att det råder eldningsförbud i så gott som hela landet är sedan länge i princip en självklar konsekvens av torkan.

Här brinner det:

Sydost om Särna i Älvdalens Kommun i Dalarna brinner ett område på runt 2x2 kilometer och gammal odetonerad ammunition i ett skjutfält har inneburit att brandkåren fått utrymma området beroende på explosionsrisken.

I Västerdalarna brinner det men branden är under kontroll. En annan skogsbrand pågår i Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna och det brinner längs en 700 meter lång frontlinje. I Gävleborg brinner det på flera ställen i Ljusdals kommun. En annan brand som åter blossat upp är den i Ängra vid Nötberget.

I Hälsingland brinner det i Nordanstigs kommun och även i Björsbo samt Brännås utanför Hudiksvall. I Jämtland brinner det på många platser, bland annat i Hammarstrand och Ragunda där bränderna är utom kontroll.

I Småländska Korsberga i Vetlanda kommun brinner det men den branden lär vara under kontroll. Även i Åseda brinner det och det har brunnit i Aneby nära Jönköping.

I Uppsala brann det nära Gimo flygfält och det brinner även i Månkarbo nära nya E4:an. Även runt Stockholm brinner det liksom i Värmland där det brinner nära Årjäng och även i Filipstads kommun brinner det norr om Rämmen.

Även i Norrbotten brinner det där det rasar 3 stycken bränder i Jokkmokk varav 2 i Pajala och en i Gällivare. i Vindeln i Västerbotten rasar 3 st skogsbränder.

Räddningstjänsterna börja få slut på sitt manskap som dessutom är tröttkörda!

Läget blir allt allvarligare minut för minut och något liknande har aldrig tidigare skådats i Sverige, i modern tid. Såväl manskap som utrustning går nu på knäna under de svåra eldstormarna som nu antagit monstuösa proportioner i de drabbade områdena. Facebookgrupper startas nu upp för att rekvirera frivilla som ska kunna assistera med släckningen. Men även för att se till att människor får mat och dryck med mera.

Brandflygplanen från italien återvänder!

De välsignade italienska brandflygen på 2 stycken plan ser ut att kunna återuppta kampen mot många svåra skogsbränder då de återvänder till Örebro antingen tisdag kväll eller onsdag morgon. Dessa båda fantastiska plan har en oerhört större kapacitet än helikoptrarna och kan snabbt "skopa upp" 1000-tals liter vatten på ett ögonblick som sedan "precisions-bombas" ut över bränderna. Tyvärr så saknar Sverige denna typ av storskalighet inom släck-tekniken.

Åskoväder hotar att starta fler bränder!

Som om det ej är nog med elände kan nu även åskan vara en svår anstiftare av skogsbränderna genom blixtnedslag befarar bland annat SMHI, MSB och räddningstjänsterna. Denna typ av bränder kan vara mycket svåra att lokalisera om åskan pågår i oländig terräng. Det är högsäsong för åska och askpartiklarna från de många bränderna kan faktiskt bidra till att öka åskrisken då dessa är en perfekt grogrund för att bilda kärnor där åskmoln kan utvecklas ur när vattnet kondenserar. I norra U.S.A. och Kanada förekommer "torr-åska" vilket innebär lite regn men flera blixturladdningar istället. Denna typ av åska är sällsynt i Sverige men kan bli en konsekvens i den svåra värmen just nu!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare: Flera skogsbränder rasar okontrollerat - bebyggelse hotas

Under helgen har skogs- och markbränder rapporterats från samtliga svenska län utom tre, Skåne, Halland och Gotland. Många av bränderna tros ha startats av blixtnedslag och på söndagskvällen rasar flera allvarliga skogsbränder i Mellansverige.

Två VMA är utfärdade

Räddningsledning har utfärdat s.k. "Viktigt meddelande till allmänheten" och det gäller på två olika ställen.

VMA nr 1 utfärdades kl. 18.21 och gäller för boende i byn Ängra i Ljusdals kommun, Gävleborgs län. Det är en stor brand som rasar okontrollerat och räddningsledaren Kenneth Eriksson säger till SR Gävleborg att man har stor brist på manskap. Man har begärt förstärkning från omkringliggande kommuner men problemet är att det brinner även här. Hemvärnet är på väg med ca 20 man för att hjälpa till, enligt SR Gävleborg. En helikopter har hjälpt till med vattenbombning, men denna är tvungen att avbryta sina insatser nu när mörkret faller på.

Branden rasar dessutom bara några hundra meter från bebyggelsen i Ängra, där man är i full gång med att utrymma. 

VMA-meddelandet: "Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att  utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg".

VMA nr 2 utfärdades kl. 21.21 och riktar sig till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, Jämtlands län. Även här rasar en skogsbrand okontrollerat och man råder de som känner obehag av röken att stänga dörrar, fönster och ventilation. Det är enligt SR Jämtland och räddningschef i beredskap Thomas Fredriksson inte fråga om någon utrymmning ännu, men det kan komma att ske och i så fall informeras detta via radio, TV och SMS.

VMA-meddelandet: "Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.".


Skribent: Simon Enström / S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter