.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 31


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 juli 2018 22:38
Bränderna i Gävleborg snart lika stora som branden 2014

Nu på torsdagskvällen meddelade SOS Alarm att det finns 57 pågående ärenden om brand i terräng. Det fanns vid tidpunkten även 13 stycken VMA som fortfarande är aktiva. Läget är fortfarande mycket allvarligt och kritiskt i framförallt Gävleborgs län, Dalarnas län och Jämtlands län. Bara i trakterna av Ljusdal i Gävleborgs län närmar sig bränderna samma storlek som Västmanlandsbranden 2014. Nu är den uppe i 12 000 hektar (SVT) för att jämföra med 14 000 hektar för fyra år sedan.

MSB uppger nu att bränderna i landet sammanlagt uppgår till fler hektar än branden i Västmanland 2014.

Hjälp från flera länder

För några dagar sedan anlände de två italienska flygplanen. Under torsdagskvällen landade tre flygplan från Frankrike (varav ett koordinatorplan) på Örebro flygplats som ska hjälpa till att vattenbomba de värst drabbade områdena. Helikoptrar från Norge, Tyskland och Danmark finns på plats. Så även ett brandbekämpningsflyg från Litauen.

Mer åska under fredagen som kan antända nya bränder

Under fredagen väntas ännu mer åska som riskerar att starta nya skogsbränder i de redan enormt hårt drabbade områdena. Störst åskrisk ser det under fredag eftermiddag ut att vara över Jämtland, Dalarna, Värmland och eventuellt också Närke. Till detta förekommer också riktigt kraftiga skurar som visserligen är positivt, men för att lindra den extrema torkan gör dessa skurar nästan detsamma. Det lindrar bara för stunden, det torkar snabbt upp igen.

Inget stopp på värmen - kan bli över 35 grader

Den sanslöst långa perioden med sol och värme ser ut att fortsätta så långt i modellerna vi kan se, nämligen en bit in i augusti. Det ser ut att bli kring eller över 30 grader nästintill varje dag någonstans i landet. Värmen kan dala något en dag eller två men det handlar enbart om en sänkning av temperaturen med några få gradtal.

Värmen ser likt dalarna ut att göra några toppar. Tisdag till fredag nästa vecka (v.30) är det inte omöjligt att vi kan passera 35 grader någonstans. Den hetaste luften verkar ligga över de östra landskapen. Värmerekordet i Sverige ligger på +38 grader.

Vi kan tyvärr inte räkna med något större och ihållande regnväder på länge, vilket gör det hela till ett ännu mer allvarligare och farligare scenario.

Enligt SVT är det mycket sannolikt den värsta och längsta värmeböljan som Sverige har upplevt någonsin, eller i alla fall sedan man började mätningarna på 1800-talet.

 

Kartan till vänster: Nederbördens avvikelse 1-18 juli jämfört med det normala. (SMHI)

Kartan till höger: Temperaturens avvikelse 1-18 juli jämfört med det normala. (SMHI)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter