.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 juli 2018 07:51
Chans till välbehövligt regn de kommande dagarna

Äntligen ser det ut att bli regn på en lite bredare front mot helgen och i början av nästa vecka. Problemet är att det kommer handla om skurar och att dessa uppträder på väldigt lokala platser och därmed blir också nederbördsmängderna ojämnt fördelade. Det ser också ut att kunna bli en hel del åska vilket gör att det kan bli mycket stora mängder på kort tid.

I öster närmar sig en lite annan luftmassa än vad vi har haft på senaste tiden. Den är labil, fuktig och ostadig och den väntas komma in redan under fredagen men det är inte förrän på lördag den kommer in på riktigt. Detta kan resultera i flera impulser av åska över Östersjön som pumpar in mot östra Götaland och östra Svealand. En del celler har sannolikt potential att bli mycket kraftiga, men exakt var dessa drar fram är förstås väldigt osäkert.

Så under lördagen är det främst i landets södra delar som får den största åskrisken. I norr ser högtrycket ut att hålla emot och ge soligt och varmt väder ytterligare en dag.

På söndag ser en kallfront ut att dra in västerifrån och krockar därmed med den labila luftmassan från öster. Den ligger nord-sydligt genom landet mitt på dagen och kan med stor sannolikhet ge mycket kraftiga regn- och åskskurar på flera håll. I de kraftigaste skurarna kan det säkerligen handla om 30-40 mm och dessutom i samband med hagel, kraftiga vindbyar och frekvent åska.

Men som sagt, det är väldigt osäkert var skurarna hamnar och i vilken omfattning de uppträder i, så vi ber er att hålla koll på åskriskprognoserna här på EWP de närmsta dagarna!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter