.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 juli 2018 11:20
RISKUTFÄRDANDE NIVÅ 3 - LOKALT KRAFTIG ÅSKA!

Untitled document

UPPDATERAT 29/7 KL. 07.40:

RISKUTFÄRDANDE NIVÅ 3 - KRAFTIG ÅSKA, LOKAL ÖVERSVÄMNING!

OBS! AKTUELL VARNING!

I Stockholm - Uppsalaområdet ligger en varning ute för kraftig åska med  skyfall!

Områden som omfattas:

Delar av Svealand, större delen av södra Norrland.

Risk för lokalt kraftig åska som dessutom kan ge stora regnmängder på kort tid!

För Götalands del så har den kraftigaste åskan nu dragit bort under söndag morgon. Men nya kraftiga skurar kan åter växa till sig under dagens lopp, särskilt i den östra delen av Götaland. I den västra delen pekar prognoserna på mestadels uppehåll med undantag för inlandet.

Tidigare:

* Disclaimer: Då skurarna är splittrade så är det omöjligt att säga exakt var dessa kan hamna! Kolla därför en aktuell regnradar med blixdetektering för att hålla dig uppdaterad samt besök även EWP med jämna mellanrum!

Detta är ett Riskutfärdande och EJ en varning men kan övergå till en varning om detta krävs.

Analys:

Under de kommande dygnen så sprider sig ett splittrat område med lokalt mycket kraftiga regn och åskskurar in över landet först från sydost men senare även från sydväst och väst. Detta innebär att stora delar av landet kommer att beröras av kraftiga skurar som även tyvärr innebär risk för åska.

Blixten kan orsaka nya bränder i den fnöske-torra skogen!

Tyvärr så innebär detta att blixtnedslag med stor sannolikhet kommer att antända nya bränder och särskilt illa är det om det sker i oländig och svårupptäckt terräng som i avlägsna dalar e.t.c. De kommande dygnen blir en tuff utmaning för landets räddningstjänster som inte bara ska hantera alla pågående bränder, utan även tackla nya. Det värsta är att åskskurarna som är splittrade kan ge blixtnedslag utan regn vilket då benämns för "torr-åska". Denna farliga vädertyp är väldigt frekvent i Nordamerika och i Kanada som har extremväder och stora skogsarealer med barrskog. Vi har liknande bekymmer eftersom "Sveriges gröna guld" just är barrskogen som ger landet stora inkomster från timmer och massa-industrin.

Även risk för lokala översvämningar!

Inte bara bränder är utmaningen för räddningstjänsterna utan även risken för lokala översvämningar när det kan komma oerhörda regnmängder på kort tid!

EWP- Teamet följer upp väderläget de kommande dygnen!

Skribent: S.Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter