.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 juli 2018 14:32
Oljefartyget Makassar Highway har allvarliga skador!

Untitled document

UPPDATERAT:

Det grundstötta oljefartyget Markassar Highway har långt allvarligare skador på sitt skrov än vad som väntat inledningsvis. Detta efter att dykare närmare har undersökt den grundstötta haveristen. Därför så kommer man snabbt försöka att bogsera in fartyget till närmsta hamn vilket i detta fallet är Oskarshamn. För ögonblicket läcker fartyget ej större mängder olja. Men hårdare väder väntas i området vilket kan förvärra läget! Därför så kommer beslut att tas för att försöka bogsera bort fartyget.

 Bild ovan: Panama-registrerade fartyget Makassar Highway (Bilden tillhör Sveriges Radio)

Det var måndagen den 23/7 som fartyget gick på grund när det avvikit från den korrekta rutten. Orsaken till detta pekar på sjöfylleri som misstänks ha orsakat den fatala och felaktiga kursen.

Det pågår en dialog mellan rederiet, Transportsstyrelsen, Kustbevakningen, kommunal räddningstjänst och länsstyrelser om när och hur en möjlig bogsering skulle kunna påbörjas.

Länk till Sveriges Radio HÄR

Tidigare artikel:

Det grundstötta fartyget Makassar Highway drev av grundet under söndagen. Detta har nu orsakat problem med olja som snabbt flutit in mot vikar, kobbar och skär i Tjust skärgård.

Oljan är av en mycket besvärlig och giftig sort!

Oljan är särskilt farlig då den har en hög vidhäftningsförmåga och gör den mycket svår att avlägsna från exponerade kroppsdelar. Dessutom är denna särskilt giftig. Boende, turister, badande och andra som vistas vid och på havet i det drabbade området ska ha en extra uppmärksamhet och INTE vidröra eller komma i kontakt med denna otäcka olja.

Kaptenen på fartyget är gripen misstänkt för grovt sjöfylleri och fartyget seglar under så kallad "bekvämlighetsflagg" och är Panama-registrerat!

Kan bli illa för naturlivet i ett redan hårt pressat Östersjön...

Ännu så vet man ej hur allvarliga följdverkningarna blir för växt och djurlivet i havet och på land i området. Men olja har drivit iland på många ställen och många i räddningstjänst, militär, hemvärn och andra frivilliga kämpar med att samla upp så mycket olja man kan. Detta arbete är ytterst tålamodskrävande och besvärligt.

 

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter